Школа є підприємством з приватною формою власності. Статутом, зареєстрованим органами місцевого самоврядування у 1994 р., передбачалось отримання коштів від внесків батьків, організацій виставок, платної репетиторської діяльності та ін. Діяльність здійснювалася за рахунок спонсорської та гуманітарної допомоги від резидентів та нерезидентів. Податок на прибуток школа не сплачувала i не була зареєстрована як неприбуткова організація. Чи повинна школа сплачувати податок на прибуток?

Відповідь:
Підпунктом 2.1.1 п. 2.1 ст. 2 Закону № 283/97-ВР визначено, що платниками податку на прибуток є з числа резидентів — суб’єкти господарської діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, що здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так i за її межами.

Водночас п. 10.1 ст. 10 цього Закону визначено, що прибуток платників податку, включаючи підприємства, засновані на власності окремої фізичної особи, оподатковується за ставкою 30 відсотків до об’єкта оподаткування. Пунктом 20.1 ст. 20 цього Закону встановлено, що відповідальність за правильність нарахування, своєчасність сплати податку та дотримання податкового законодавства несе платник податку.

Пунктом 7 ст. 11 Закону України від 24.12.93 р. № 3813-ХІІ “Про внесення змін i доповнень до Закону України “Про державну податкову службу в Україні” (зі змінами та доповненнями) визначено, що органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право застосовувати до підприємств, установ, організацій i громадян фінансові санкції, зокрема за неподання або несвоєчасне подання установам банків платіжних доручень на сплату податків, інших платежів.

Фінансові санкції, передбачені цим пунктом, застосовуються щодо податків, інших платежів i внесків, за якими встановлено обов’язкове подання органам державної податкової служби податкових декларацій, розрахунків. Рішення про застосування фінансових санкцій приймається у строк не пізніше 10 днів з дня складання акта перевірки.

Таким чином, приватна школа є платником податку на прибуток на загальних підставах.

Использована информация с сайта Государственной налоговой администрации - www.sta.gov.ua