• Щоквартальний розрахунок валових витрат страховика


Підпунктом 5.2 Порядку складання декларації про
доходи страховика передбачено механізм
відображення в податковому обліку страховика
валових витрат, не пов’язаних зі страхуванням. У
разі розподілу витрат страховика на витрати,
пов’язані зі страхуванням, та на витрати з інших
джерел, як слід розраховувати їх розмір: згідно з
даними звітного кварталу, чи наростаючим
підсумком?


Згідно з пп. 7.2.3 п. 7.2 ст. 7 Закону № 334/94-ВР до категорії валових витрат страховика, пов’язаних з отриманням доходів з інших джерел, ніж страхування (перестрахування), не включаються витрати, понесені ним при здійсненні операцій зі страхування (перестрахування).
При цьому відповідно до Порядку складання декларації про доходи страховика, затвердженого наказом ДПА України від 16.01.98 р. № 22 (зі змінами та доповненнями) та зареєстрованого в Мін’юсті України 10.02.98 р. за № 92/2532, у разі неможливості прямим підрахуванням визначити розмір витрат, пов’язаних з отриманням доходів від страхової діяльності та окремо з інших джерел, він визначається пропорційно питомій вазі валових доходів від страхової діяльності та валових доходів, не пов’язаних зі страхуванням i перестрахуванням.
Абзацом другим п. 16.4 ст. 16 Закону № 334/94-ВР встановлено, що платники податку у строки, визначені законом, подають до податкового органу податкову декларацію про прибуток за звітний квартал, розраховану наростаючим підсумком з початку звітного фінансового року.
Виходячи з наведеного, щоквартальний розрахунок валових витрат страховика визначається пропорційно питомій вазі валових доходів з інших джерел в загальному валовому доході страховика, розрахованих наростаючим підсумком.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року