В березні місяці цього року мною були продані акції акціонерного товариства, які належали мені на правах власності на підставі виписки реєстратора. Продаж акцій було проведено через банк, що має відповідний дозвіл на роботу з цінними паперами. Договір купівлі-продажу був посвідчений у приватного нотаріуса. За вчинення нотаріальних дій я сплатив відповідну плату і маю на руках документ, що підтверджує внесення грошей за нотаріальне посвідчення угоди. Банк перерахував кошти за продані акції на мій власний рахунок, що був відкритий у банку. Чи зобов’язаний я сплачувати податок з суми, отриманої від продажу акцій, яка в даний час знаходиться на моєму поточному рахунку? І чи може вважатися моя діяльність із продажу власних акцій підприємницькою діяльністю?

Відповідь:
Відповідно до ст. 13 Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 “Про прибутковий податок з громадян” (в редакції Закону України від 29.11.01 р. № 2831-ІІІ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування”, який набув чинності з 26.12.01 р.), при здійсненні громадянами операцій з купівлі-продажу корпоративних прав та визначених законом цінних паперів, крім набутих у випадках, визначених у пп. “з” п. 1 ст. 5 цього Декрету, оподатковуваним доходом громадянина, у тому числі, зареєстрованого як суб’єкт підприємницької діяльності, вважається прибуток, тобто різниця між доходом, отриманим від продажу таких корпоративних прав та цінних паперів протягом звітного року та документально підтвердженими витратами на їх придбання, понесеними громадянами протягом звітного року або попередніх звітному роках. При визначенні доходу від продажу таких акцій необхідно виходити із суми, за якою були продані акції і суми, що були витрачені на їх попереднє придбання, номінальна вартість акцій у будь-який момент не впливає на визначення об`єкту оподаткування прибутковим податком з громадян.

Відповідно до пп. “е” п. 1 ст. 5 згаданого, до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються суми, одержувані в результаті відчуження майна, що належить громадянам на правах власності, за нотаріальне посвідчення або за операції з відчуження якого сплачується державне мито чи плата за вчинення нотаріальних дій, крім доходів, одержуваних від реалізації продукції та іншого майна в результаті здійснення ними підприємницької діяльності.

У разі нотаріального посвідчення угод з відчуження (за згодою сторін) належного громадянину майна, до якого згідно зі ст. 13 Закону України “Про власність” відносяться також належні громадянину акції, державне мито сплачується у порядку і розмірі, визначеними у п. 3 ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.93 р. № 7-93 “Про державне мито”. Плата за вчинення нотаріальної дії приватним нотаріусом сплачується за домовленістю між нотаріусом і клієнтом.

Законодавче регулювання механізму реалізації права громадян здійснювати підприємницьку діяльність встановлено Законом України від 7.02.91 р. № 698 “Про підприємництво”(з відповідними змінами і доповненнями), згідно з яким підприємництво – це безпосередня, самостійна, систематична на власний ризик діяльність із виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними і юридичними особами, зареєстрованими як суб`єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством (ст. 1).

Порядок реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності встановлено статтею 8 зазначеного Закону і постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.98 р. № 740 “Про порядок державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності” (зі змінами і доповненнями).

Здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - підприємницької діяльності з перерозподілу фінансових ресурсів за допомогою цінних паперів та організаційного, інформаційного, технічного, консультаційного та іншого обслуговування випуску та обігу цінних паперів, регулюється Законами України від 30.10.96 р. № 448/96-ВР “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”, від 18.06.91 р. № 1201-ХІІ “Про цінні папери і фондову біржу” та інших законодавчих актів з питань регулювання здійснення операцій з цінними паперами.

Использована информация с сайта Государственной налоговой администрации - www.sta.gov.ua