• Списання пені за несвоєчасні розрахунки за надані під гарантію уряду кредити



У 1999 р. КРУ нарахувало підприємству пеню за несвоєчасне повернення кредитів, наданих під гарантію уряду. Відповідний акт про донарахування передано до податкового органу та відображено в картці особового рахунку. Чи підлягають списанню згідно зі ст. 18 Закону № 2181-III зазначені суми?

Відповідно до ст. 18 Закону № 2181-III списанню підлягає податковий борг платників податків (крім пені та штрафних санкцій), що виник станом на 31.12.99 р. включно i залишився несплаченим на день набрання чинності цією статтею, а також пеня та штрафні санкції, нараховані на податковий борг, який виник станом на 01.01.2001 р., i залишилися несплаченими на день набрання чинності ст. 18 Закону № 2181-III.
При цьому ст. 1 Закону № 2181-III визначено термін «податковий борг» — це податкове зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), узгоджене платником податків або встановлене судом (арбітражним судом), але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов’язання.
Податкове зобов’язання — це зобов’язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.
Крім того, згідно з Положенням про списання та розстрочення податкового боргу платників податків у зв’язку з відміною картотеки, затвердженим наказом ДПА України від 01.03.2001 р. № 81, зареєстрованим у Мін’юсті України 27.03.2001 р. за № 281/5472, визначення сум податкового боргу, що підлягає списанню та/або розстроченню, здійснюється за даними карток особових рахунків платників податків, що ведуться в органах державної податкової служби.
Враховуючи, що нарахування пені за несвоєчасні розрахунки за надані кредити під гарантію уряду передбачено Законом № 2181-III, а також те, що вищезазначена сума знайшла відображення в картці особового рахунку платника податків, то така сума пені підлягає списанню відповідно до ст. 18 Закону № 2181-III на загальних підставах.

Консультують фахівці Головного управління стягнення податкового боргу ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року