• Коефіцієнти функціонального використання



Яким нормативним документом передбачено встановлення значень коефіцієнта функціонального використання (зокрема, для земель промисловості, автотехобслуговування та ринкової інфраструктури), який враховується при проведенні грошової оцінки землі?
(СТО «Бриз», Одеська обл.)

Справляння плати за землю в Україні здійснюється відповідно до Закону № 2535-ХІІ.
Згідно зі ст. 23 цього Закону грошова оцінка земельних ділянок провадиться органами Держкомзему України за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України.
Методику проведення грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, населених пунктів та земель несільськогосподарського призначення (крім населених пунктів) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.95 р. № 213 «Про Методику грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів» (зі змінами та доповненнями), а сам порядок її проведення — наказами Держкомзему України.
У Порядку грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів, затвердженому спільним наказом Держкомзему України, Мінсільгосппроду України, Держкоммістобудування України, Української академії аграрних наук від 27.11.95 р. № 76/230/325/150, зареєстрованим у Мін’юсті України 30.11.95 р. за № 427/963 (зі змінами та доповненнями) встановлено коефіцієнти (табл. 3.1), що характеризують функціональне використання земельної ділянки, значення яких диференціюються від 0,5 до 2,5.
Зокрема, для земель промисловості встановлено коефіцієнт 1,20, для земель транспорту — 0,8, а для земель автотехобслуговування та ринкової інфраструктури — 2,5 як для земель комерційного використання.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року