• Визначення обсягу виручки від реалізації продукції



У IV кварталі підприємство має обсяг виручки, що не перевищує 1 млн. грн. За який період необхідно визначати обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у разі переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності?

Відповідно до ст. 1 Указу № 727/98 спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується, зокрема, для юридичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб i обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн. грн.
Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2000 р. № 507 «Про роз’яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 р. № 727» у ст. 1 Указу під словом «рік» слід розуміти календарний рік.
Тому при переході на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва середньооблікова чисельність працюючих та обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначаються за календарний рік, тобто з 1 січня по 31 грудня. Якщо обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) не перевищує 1 млн. грн. тільки за попередній квартал, а в цілому за календарний рік перевищує зазначену суму, то такий суб’єкт підприємницької діяльності не може застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.
Без визначення обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності можуть переходити новостворені підприємства у разі подання відповідної заяви до державної податкової служби за місцем їх реєстрації. Згідно з Указом № 727/98 вони вважаються суб’єктами спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності з того кварталу, в якому проведено їх державну реєстрацію.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 ГРУДЕНЬ 2002 року