Чи відносяться за своїм призначенням розповсюджувані ЕТЦ “Професіонал” (за спеціальним дорученням ДПА України) засоби контролю (номерні пломби), які встановлюються на реєстратори розрахункових операцій і книги ОРО, до голографічних захисних елементів, що підпадають під дію Положення про порядок голографічного захисту документів і товарів, затвердженого постановою КМ України № 171 від 24.02.2001 р.? На наш погляд, як і інших багатьох центрів сервісного обслуговування, пломби виготовлені з використанням технологічних процесів, забезпечуючи підвищення рівня їх захищеності. При їх впровадженні слід керуватись лише Законом про РРО і Порядком реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженим наказом ДПА № 614 від 1.12.2000 р.

Відповідь:
Закон України від 01.06.2000 № 1776-ІІІ “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” і Порядок реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом ДПА України від 01.12.2000 № 614 і зареєстрований Міністерством юстиції України 05.02.2001 за № 105/5296 та не суперечить вимогам викладеним у Постанові Кабінету Міністрів України від 24.02.2001 № 171 та Положення про порядок голографічного захисту документів і товарів.

Цим же Положенням передбачено, що голографічний захисний елементів

запроваджується з метою підвищення рівня національної безпеки, запобігання розповсюдженню контрафактної продукції, підробці документів та сприяння захисту українського ринку від неякісних товарів, до яких РРО не відноситься.

Також РРО не внесено до переліку документів і товарів, які підлягають обов’язковому захисту голографічними елементами, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням СБУ.

Использована информация с сайта Государственной налоговой администрации - www.sta.gov.ua