• Пенсійний рахунок



За заявою до бухгалтерії підприємства за місцем основної роботи перераховую частину заробітної плати на пенсійний рахунок, відкритий у банку, уповноваженому холдинговою компанією «Київміськбуд». Але головний бухгалтер підприємства відмовив мені в наданні пільги у вигляді виключення зазначених сум із заробітної плати при обчисленні прибуткового податку, мотивуючи відмову тим, що потрібно надати довідку від банку про зарахування цих коштів на мій рахунок. На підставі яких документів повинна надаватись пільга зі сплати прибуткового податку при перерахуванні частини заробітку на пенсійні рахунки, відкриті згідно із Законом України «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд»?
(С. Донський, Дніпропетровська обл.)

Згідно з Декретом Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян» (далі — Декрет № 13-92) об’єктом оподаткування у громадян, які мають постійне місце проживання в Україні, є сукупний оподатковуваний дохід за календарний рік (що складається з місячних сукупних оподатковуваних доходів), одержаний з різних джерел як на території України, так i за її межами, як у грошовій, так i в натуральній формі, незалежно від того, за рахунок яких коштів формується це джерело (ст. 2), крім сум виплат, перелічених у ст. 5 Декрету.
Відповідно до змін, внесених Законом України від 20.04.2000 р. № 1694-III «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд» (з відповідними змінами та доповненнями) до ст. 5 (підпункти «ф» та «х» п. 1) Декрету № 13-92, до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються кошти, внесені фізичними та юридичними особами на рахунки учасників фондів банківського управління, відкриті відповідно до Закону № 1694-III, та кошти, що відповідно до зазначеного Закону сплачуються фізичним особам згідно з договорами про додаткові пенсійні та про цільові виплати, укладеними в період проведення такого експерименту (за винятком випадків, коли кошти знято учасником фонду банківського управління з рахунку такого учасника з порушенням умов, викладених у Правилах фонду банківського управління).
Підставою для виключення таких внесків із сукупного оподатковуваного доходу громадян за місцем роботи є письмова заява працівника до бухгалтерії підприємства, установи, організації з проханням направити частину заробітку на зазначені цілі.
Підставою для виключення таких внесків із сукупного оподатковуваного доходу громадян, які подають декларації, є виданий відділенням банку або відділенням зв’язку відповідний документ, що підтверджує внесення або перерахування коштів на пенсійні рахунки.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 2 січень 2003 року