• Погашення векселя



Чи підлягає погашенню простий вексель, виданий суб’єктом підприємницької діяльності при ввезенні на переробку давальницької сировини без сплати ввізного мита, податків та зборів, у випадку, якщо оформлення вивізної ВМД припадає на останній день погашення векселя, i перетин митного кордону відбувся згідно з відміткою митниці в цей самий день, але інформацію про це отримано лише через 5 днів за умови звернення векселедавця про погашення векселя в день оформлення вивізної ВМД?

Відповідно до п. 2.2 ст. 2 Закону України від 04.10.2001 р. № 2761-III «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах» сплата ввізного мита, податків та зборів (крім митних зборів) провадиться українським виконавцем шляхом видачі простого векселя органу державної податкової служби за місцезнаходженням виконавця з терміном платежу, що дорівнює терміну здійснення операції з давальницькою сировиною, але не більш як на 90 календарних днів з моменту оформлення ввізної вантажної митної декларації.
Згідно з п. 2.11 ст. 2 цього ж Закону підставою для погашення векселя (письмового зобов’язання) є подання українським виконавцем до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням копії вивізної ВМД з відміткою митниці, яка здійснила митне оформлення готової продукції, про фактичне перетинання готовою продукцією митного кордону України.
Згідно з п. 7 Порядку підтвердження відомостей про фактичне вивезення товарів за межі митної території України, затвердженого наказом Держмитслужби України та ДПА України від 21.03.2002 р. № 163/121, отримання відмітки про фактичне вивезення можливе лише через 5 днів після оформлення вивізної ВМД.
Враховуючи викладене, для погашення векселя шляхом вивезення готової продукції, виготовленої з ввезеної давальницької сировини, суб’єкт підприємницької діяльності має в 90-денний термін надати копію вивізної ВМД з відміткою митниці, яка здійснила митне оформлення готової продукції, про фактичне перетинання готовою продукцією митного кордону України.
Отже, у разі якщо оформлення вивізної ВМД припадає на останній день погашення векселя та перетин митного кордону відбувся згідно з відміткою митниці в той самий день, але інформацію про це отримано лише через 5 днів за умови звернення векселедавця стосовно погашення векселя в день оформлення вивізної ВМД, то у разі неподання в 90-денний термін до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням копії вивізної ВМД з відміткою митниці, яка здійснила митне оформлення готової продукції, про фактичне перетинання готовою продукцією митного кордону України, векселедавець повинен його оплатити в установленому порядку.

Консультують фахівці Головного управління податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 2 січень 2003 року