• Порядок стягнення пені за порушення термінів
розрахунків при виконанні імпортних договорів



Чи стягується пеня за актом перевірки у разі порушення резидентами термінів розрахунків при виконанні імпортних договорів, якщо під час узгодження сум податкових зобов’язань, оскарження рішень контролюючих органів та визначення податкового боргу підприємством подано до податкових органів оформлену належним чином вантажну митну декларацію типу ІМ-40?

Згідно із Законом України від 04.12.90 р. № 509-ХІІ «Про державну податкову службу в Україні» (зі змінами та доповненнями) завданням органів державної податкової служби є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою i своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків i зборів (обов’язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством, та згідно зі ст. 4 Закону України від 23.09.94 р. № 185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (далі — Закон № 185/94-ВР), державним податковим інспекціям надано право стягувати з резидентів за порушення ними термінів, передбачених статтями 1 i 2 цього Закону, пеню за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка від суми неодержаної виручки (митної вартості недопоставленої продукції) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Нацбанку України на день виникнення заборгованості.
Статтею 2 Закону № 185/94-ВР установлено, що імпортні операції резидентів, які здійснюються на умовах відстрочення поставки, в разі коли таке відстрочення перевищує 90 календарних днів із моменту здійснення авансового платежу або виставлення векселя на користь постачальника продукції (робіт, послуг), що імпортується, потребують індивідуальної ліцензії Нацбанку України.
Згідно з наказом ДПА України від 23.10.2002 р. № 505 датою імпорту вважається дата надходження товару на митну територію України, фактичного перетину ним митного кордону України, що підтверджується проставленням відтиску штампа на CMR, товаросупровідних документах i означає початок перебування товару під митним контролем, але за обов’язкової наявності ВМД типу ІМ-40, оформленої відповідно до вимог п. 8 Положення про вантажну митну декларацію.
Водночас згідно з пп. 3.6 п. З Інструкції про порядок здійснення контролю i отримання ліцензій за експортними, імпортними та лізинговими операціями, затвердженої постановою Правління Нацбанку України від 24.03.99 р. № 136 та зареєстрованої в Мін’юсті України 28.05.99 р. за № 338/3631, уповноважений банк знімає імпортну операцію резидента з контролю після пред’явлення останнім акта (іншого документа), що засвідчує поставку нерезидентом продукції, виконання робіт, отримання послуг, що оплачені резидентом.
У разі пред’явлення резидентом ВМД уповноважений банк знімає імпортну операцію з контролю лише після отримання реєстру ВМД від відповідного митного органу згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів України i Нацбанку України від 26.12.95 р. № 1044, тобто оформленої ВМД відповідно до п. 8 Положення про вантажну митну декларацію.
При проведені перевірки (в разі наявності на момент проведення документальної перевірки в імпортера лише товаросупровідних документів з відтиском штампа «Під митним контролем» при відсутності належним чином оформленої ВМД типу ІМ-40) після закінчення законодавчо встановлених термінів ввезення товарів на митну територію України з резидента стягується пеня, передбачена ст. 4 Закону № 185/94-ВР.
Отже, у випадку, коли належним чином оформлена ВМД типу ІМ-40 подається до податкового органу після підписання акта перевірки у період узгодження сум податкових зобов’язань, оскарження рішень контролюючих органів та визначення податкового боргу, то вона не дає підстав для ненарахування пені, що передбачена ст. 4 Закону № 185/94-ВР.

Консультують фахівці Головного управління податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 2 січень 2003 року