• Підприємницька діяльність
Перехід на спрощену систему



У приватного підприємця в III кварталі 2002 р. дохід перевищив 500 тис. грн. Чи має він право стати платником єдиного податку в I кварталі 2003 р.?
(ПП В. Потанин, м. Кривий Ріг)

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва, до яких належать i фізичні особи, зареєстровані у встановленому законом порядку як суб’єкти підприємницької діяльності, регулюється Указом Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99; далі — Указ).
Указом встановлено, що фізичні особи при додержанні ними умов, визначених у ст. 1 цього Указу, мають право самостійно обирати спосіб оподаткування доходів від здійснення підприємницької діяльності за єдиним податком шляхом отримання Свідоцтва про сплату єдиного податку, якщо місцевою радою встановлено ставку єдиного податку на такий вид діяльності.
Для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності подає письмову заяву до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) за умови сплати всіх установлених податків та обов’язкових платежів за попередній звітний (податковий) період, термін сплати яких настав на дату подання заяви.
Орган державної податкової служби за місцем державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності за наявності платіжного документа про сплату єдиного податку зобов’язаний протягом 10 робочих днів після отримання заяви безоплатно видати Свідоцтво про сплату єдиного податку або надати письмову мотивовану відмову.
Як видно із запитання, у приватного підприємця за 2002 р. виручка перевищила 500 тис. грн., тобто визначений у ст. 1 Указу граничний розмір виручки. На таких підставах підприємець не може перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності на наступний 2003 р.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 3 січень 2003 року