ПІЛЬГИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ


Чи надаються пільги військовослужбовцям строкової служби та членам його сім'ї на оплату за комунальні послуги у розмірі 50 відсотків?


Необхідно, насамперед, звернути увагу на Закон "Про Державний бюджет України на 2003 рік" № 2905-IIІ від 20.12.2002 року, зокрема, на ст. 59, де встановлено, що керівники бюджетних установ (у тому числі військових формувань, далі — бюджетних установ) утримують чисельність працівників (військовослужбовців) та здійснюють фактичні видатки на заробітну плату (грошове утримання), включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу, лише в межах фонду заробітної плати (грошового утримання), затверджених для бюджетних установ у кошторисах.

При цьому витрати на безоплатне або пільгове матеріальне і побутове забезпечення, на яке згідно з законами України мають право окремі категорії працівників (військовослужбовці) бюджетних установ, здійснюються за рахунок і в межах асигнувань на утримання цих бюджетних установ. До таких витрат належать: забезпечення форменим одягом, речовим майном, службовим обмундируванням; забезпечення безоплатною медичною допомогою; надання санаторно-курортного лікування та відпочинку для оздоровлення; надання жилого приміщення або виплата грошової компенсації за піднайом (найом) жилого приміщення; знижка плати за користування житлом (квартирної плати), паливом, телефоном та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична та теплова енергія), надання кредитів на Індивідуальне та кооперативне житлове будівництво або придбання індивідуального жилого будинку; безоплатний проїзд і перевезення багажу.

Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" № 2011-ХП від 20 грудня 1991 року (п. 6 ст. 12) передбачено 50-процентна знижка плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) у жилих будинках усіх форм власності, в межах норм, передбачених чинним законодавством. Отже, для військовослужбовців строкової служби ці пільги надаються за рахунок коштів на бюджетне утримання військових формувань.

Пільги, що надаються на підставі Закону "Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист" № 203/98-ВР від 24.03.1998 року, зокрема п. 6 ст. 6, фінансуються за рахунок субсидій з державного бюджету місцевим бюджетам (ст. 40 Закону про Держбюджет на 2003 рік).

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 5 (397) 1-7 лютого 2003 р.