• Примусове виконання рішень суду
в цивільній справі чи господарському спорі



Згідно з рішенням господарського суду товариству з розрахункового рахунку підприємства «Х» повинна бути сплачена певна сума. Підприємство «Х» рішення суду не виконує, банківські реквізити його в рішенні та в наказі суду не вказано. Чи може орган податкової служби допомогти у стягненні коштів з банківського рахунку підприємства «Х» або повідомити його банківські реквізити?

Відповідно до Закону України від 04.12.90 р. № 509-XII «Про державну податкову службу в Україні» (у редакції Закону України від 24.12.93 р. № 3813-XII зі змінами та доповненнями; далі — Закон № 509-XII) та Закону України від 20.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Закон № 2181-III) органи державної податкової служби у межах компетенції уповноважені здійснювати заходи із забезпечення погашення податкового боргу стосовно податків i зборів (обов’язкових платежів), які справляються до бюджетів та державних цільових фондів.
Заходи з примусового виконання рішень, ухвал i постанов судів у цивільних справах чи господарських спорах здійснюються відповідно до Закону України від 21.04.99 р. № 606-ХІV «Про виконавче провадження» (зі змінами та доповненнями; далі — Закон № 606-ХІV) органами державної виконавчої служби, яка входить до системи органів Мін’юсту України.
Інформація про рахунки платників податків в установах банків, яка отримана органами державної податкової служби відповідно до законодавства України при виконанні покладених на них функцій, є конфіденційною i може бути надана третім особам тільки в порядку, передбаченому законодавством.
Зокрема, порядок отримання інформації про рахунки боржника від органів державної податкової служби для забезпечення примусового виконання рішення суду визначено Законом № 606-ХІV, згідно з яким, якщо боржник відмовляється виконувати рішення суду, то за заявою стягувача чи інших осіб про примусове виконання рішення та на підставі виконавчого документа державним виконавцем може бути відкрито виконавче провадження відповідно до закону. Якщо даних про наявність у боржника — юридичної особи рахунків i вкладів у банках чи інших кредитних організаціях немає, державний виконавець одержує такі дані у податкових органах, які зобов’язані надати йому необхідну інформацію у триденний термін.
Таким чином, у цьому випадку підприємству слід звернутися до виконавчої служби за місцезнаходженням боржника із заявою про примусове виконання рішення суду на підставі наказу суду, а органи державної податкової служби повинні надати відомості про банківські рахунки боржника на запит державного виконавця.

Консультують фахівці Головного управління інформатизації та обліку ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 лютий 2003 року