• Платники єдиного податку



Чи потрібно сплачувати земельний податок платнику єдиного податку в разі, коли він здає в оренду нежилі приміщення, а в реєстраційному свідоцтві підприємницької діяльності зареєстровано такі види діяльності: код 83200 «Продаж i здавання в найм (оренду) нерухомого майна невиробничого призначення» та код 83100 «Продаж i здавання в найм (оренду) нерухомого майна виробничо-технічного призначення»?
(Облспоживспілка, м. Херсон)

Відповідно до ст. 6 Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (в редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99) суб’єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником ряду податків та зборів (обов’язкових платежів), зокрема плати (податку) за землю.
Водночас згідно з п. 6 постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2000 р. № 507 «Про роз’яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 р. № 727» суб’єкт малого підприємництва, який згідно з абзацом п’ятим частини першої ст. 6 не є платником плати (податку) за землю, звільняється від плати (податку) за землю лише за земельні ділянки, які використовуються ним для провадження підприємницької діяльності.
Отже, оскільки суб’єкти підприємницької діяльності, які перейшли на спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати земельного податку лише за земельні ділянки, які вони використовують для здійснення власної підприємницької діяльності, то в разі передачі земельних ділянок та окремих будівель (частин) в оренду іншим суб’єктам підприємницької діяльності, які здійснюють на них свою підприємницьку діяльність, орендодавці сплачують земельний податок на загальних підставах.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 лютий 2003 року