Оперативний огляд



ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ прийняла
Закон України від 16.01.2003 р. № 440-IV «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування».
Законом продовжено до 1 січня 2004 р. звільнення визначених видів товарів, перелік яких сформульовано у п. «о» ст. 19 Закону України «Про Єдиний митний тариф», від сплати ввізного мита i ПДВ.
Законом продовжено до 1 січня 2004 р. чинність правила п. 7.19 ст. 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» щодо невключення до складу валових доходів платника податків доходів, отриманих від продажу видавничої продукції замовнику або безпосередньому споживачу.
Закон набрав чинності 05.03.2003 р. — із дня його опублікування в газеті «Урядовий кур’єр».

Закон України від 06.02.2003 р. № 492-IV «Про внесення змін до Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування».
Закон скасовує пільгову ставку в 0,25%, стягувану на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням i похованням, з найманих робітників, які мають заробітну плату, що не перевищує 150 грн., установлюючи її в загальному розмірі — 0,5%.
Знижено ставку збору на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, встановлену для роботодавців, з 2,1% до 1,9% від суми фактичних витрат на оплату праці найманих робітників.
Також на 0,2% знижено ставку збору на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, встановлену для осіб, які беруть участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні на добровільних засадах, забезпечують себе роботою самостійно (члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, осіб, які виконують роботи (послуги) згідно з цивільно-правовими угодами, а також громадян України, які працюють за межами України та не застраховані в системі обов’язкового державного соціального страхування країни, в якій вони перебувають. При цьому загальна ставка збору на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для зазначених осіб становитиме 5,8%.
Законом також змінено розмір соціальних виплат, передбачених законами України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» i «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності i витратами, зумовленими народженням i похованням».
Цей Закон набрав чинності з 1 січня 2003 р.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
постановою від 24.02.2003 р. № 247 затвердив Порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів, що видаються до отримання спирту етилового, який використовується на виготовлення окремих видів товарів.
Цей Порядок установлює правила випуску, обігу та погашення податкових векселів, що видаються суб’єктами підприємницької діяльності до отримання спирту етилового на митній території України, який використовується на виготовлення товарів, зазначених у ст. 3 Закону України «Про ставки акцизного збору i ввізного мита на спирт етиловий та алкогольні напої».

МІНФІН УКРАЇНИ
наказом від 11.02.2003 р. № 118, зареєстрованим у Мін’юсті України 26.02.2003 р. за № 165/7486 «Про внесення змін до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон», зазначену Інструкцію доповнено п. 1.21 такого змісту:
«Для повернення в Україну сум податку на додану вартість з одержаних під час службових відряджень за кордон i оплачених працівниками підприємства послуг, власник (або уповноважена ним особа) має право використовувати оригінали розрахункових, платіжних та інших документів, які подаються разом з авансовим звітом. На період тимчасової відсутності згаданих документів до авансового звіту повинні бути прикладені їх нотаріально завірені копії».

ДЕРЖКОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА, МІНЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ
наказом від 17.12.2003 р. № 9/29, зареєстрованим у Мін’юсті України 28.12.2003 р. за № 178/7499, затвердили Порядок контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з експорту, імпорту обладнання та дисків для лазерних систем зчитування.
Контроль за додержанням суб’єктами господарювання Ліцензійних умов здійснюють Держкомітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (його територіальні органи) як спеціально уповноважений орган з питань ліцензування, Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України як орган ліцензування (далі — органи контролю) у межах своїх повноважень шляхом проведення планових i позапланових (раптових) перевірок.
До перевірок можуть залучатись органи контролю, визначені Законом України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування», в межах їх повноважень.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року