ЩО ТАКЕ "ІНША ХОЛОДНА ЗБРОЯ"?

Частина 2 ст. 263 КК України передбачає кримінальну відповідальність за носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншоТ холодної зброї без передбаченого законом дозволу.

У пункті 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 26.042002 р. № 3 "Про судову практику в справах про викрадення та інше незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами, вибуховими пристроями чи радіоактивними матеріалами" зазначено, що до холодної зброї належать предмети, які відповідають стандартним зразкам або історично виробленим типам зброї, чи інші предмети, що справляють колючий, колючо-ріжучий, рубаючий, роздроблюючий або ударний ефект (багнет, стилет, ніж, кинджал, арбалет, нун-чаки, кастет тощо).

У пункті 2 цієї постанови зазначено, що при вирішенні питання, чи є незаконним... носіння, виготовлення, ремонт або збут холодної зброї... судам необхідно керуватися Положенням про дозвільну систему (затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 р. № 6229&u=1&type=1">576 з наступними змінами), Інструкцією про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання... і холодної зброї... (затвердженою наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21 серпня 1998 р. № 622 зі змінами, внесеними наказом від 13 квітня 1999 р. № 292) та іншими нормативними актами.

У пункті 2 Положення про дозвільну систему зазначено, що до предметів, матеріалів і речовин підприємств, майстерень і лабораторій, на які поширюється дозвільна система, належать: ...холодна зброя (арбалети, мисливські ножі тощо).

У підпункті 8.1 пункту 8 розділу II "Придбання, облік, охорона, перевезення і використання зброї та вибухових припасів" вказаної Інструкції зазначено, що дозвільна система, що здійснюється органами внутрішніх справ, поширюється на... холодну зброю (арбалети, мисливські ножі, катани, шаблі, шашки, мечі, палаші, ятагани, фінські ножі, кортики, кинджали, штики, штик-ножі, які не перебувають на озброєнні військових формувань), що належать підприємствам, установам, організаціям, господарським об'єднанням та громадянам.

Таке різноманіття предметів і неточне визначення їх як холодної зброї на практиці призводить до суб'єктивної думки слідчого та експерта, до помилки і неправильного засудження тієї чи іншої особи. Наприклад якщо незаконне поводження з алебардою — дуже рідкісне явище, то поводження з ножами, навпаки — дуже часте. Роблячи криміналістичне дослідження, експерти здебільшого вказують, що ніж, представлений на дослідження, має схожість із фінським або мисливським ножами і тому належить до холодної зброї. Такий висновок не може бути об'єктивним і давати підстави для притягнення до кримінальної відповідальності особи, в якої такий ніж вилучено.

Вважається, що формулювання визначення холодної зброї, яке міститься у п. ї зазначеної постанови Пленуму Верховного Суду України, є найбільш правильним.

Тому всі предмети, які можна віднести до холодної зброї, повинні бути наділені властивими їм стандартними характеристиками як у цілому, так і в окремих деталях. Вони мають бути зведені в окрему таблицю (перелік), затверджену відповідним нормативним актом, на зразок переліку наркотичних засобів і психотропних речовин. За наявності такої таблиці (переліку) експерт проведе порівняльне дослідження і точно визначить у своєму висновку, чи належить до холодної зброї той чи інший предмет, представлений на дослідження. За таких обставин будуть практично виключені помилки, неточності й суб'єктивізм в експертних дослідженнях, а також факти безпідставного притягнення до кримінальної відповідальності окремих осіб.

Якщо буде складено такий перелік холодної зброї, ч. 2 ст. 263 КК України можна викласти в такій редакції: носіння, виготовлення, ремонт або збут холодної зброї... (далі — за текстом). До статті слід додати примітку про те, що до холодної зброї належать предмети і пристрої, які визначаються спеціально уповноваженим органом виконавчої влади і містяться в окремій таблиці.

Олександр ЛОЗОВИЙ

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 11 (403) 15-21 березня 2003 р.