ПЕНСІЯ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ


Чи мають право на пенсію за вислугу років особи, які служили певний час в органах внутрішніх справ, досягли 45-річно-го віку, мають загальний трудовий стаж більше 25 років, у тому числі стаж служби в органах внутрішніх справ більше 13 років, і звільнилися зі служби до моменту звернення за призначенням пенси? Як розуміти формулювання "незалежно від підстав і часу звільнення"?


Законом України від 04.07.2002 року № 51-IV внесено зміни до Закону "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" від 09.04.1992 року № 2262-ХІІ. Відповідно до цих змін право на пенсію за вислугу років мають особи офіцерського складу, прапорщики і мічмани, військовослужбовці надстрокової служби та військової служби за контрактом, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які відповідають наступним умовам:

а) досягли 45-річного віку;

б) мають на день звільнення зі служби вислугу 20 років і більше.

При цьому не мають значення час і підстави звільнення, якщо воно відбулося не у зв'язку із засудженням за умисний злочин, вчинений з використанням свого посадового становища, або вчиненням корупційного діяння. Якщо перелічені особи є інвалідами війни і мають загальний трудовий стаж 25 календарних років і більше, з яких не менше 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба або служба в органах внутрішніх справ, вони мають право на вислугу років незалежно від віку.

Таким чином, за законом особа, яка не є інвалідом війни і прослужила на відповідних посадах менше двадцяти років, навіть якщо вона і досягла сорока п'яти років, не має права на пенсію за вислугою років.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 15 (407) 12-18 квітня 2003 р.