• Прибутковий податок з громадян


 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Указ Президента України
727/98 — від 03.07.98 р. «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99, надруковано у «Віснику» № 9/2000);
Декрети Кабінету Міністрів УкраїЇни
7-93 — від 21.01.93 р. «Про державне мито» (зі змінами та доповненнями);
13-92 — від 26.12.92 р. «Про прибутковий податок з громадян» (зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 1-2/2002);
24-93 — від 17.03.93 р. «Про податок на промисел» (зі змінами та доповненнями);
Накази
12 — ГДПІ України від 21.04.93 р. «Про затвердження Інструкції про прибутковий податок з громадян», зареєстрований у Мін’юсті України 09.06.93 р. за № 64 (зі змінами та доповненнями, за текстом — Інструкція № 12, надруковано у «Віснику» № 1-2/2002);
73 — ГДПІ України від 22.08.95 р. «Про затвердження Порядку справляння податку на промисел з фізичних осіб», зареєстрований у Мін’юсті України 05.09.95 р. за № 328/864 (за текстом — Порядок № 73);
599 — ДПА України від 29.10.99 р. «Про затвердження Свідоцтва про сплату єдиного податку та Порядку його видачі», зареєстрований у Мін’юсті України 02.11.99 р. за № 752/4045 (зі змінами та доповненнями, за текстом — Порядок № 599, надруковано у «Віснику» № 9/2000).


Продаж автотранспортних засобів

Який порядок оподаткування прибутковим податком доходів, одержуваних громадянами від продажу автотранспортних засобів?
(Дніпропетровська обл.)

Статтею 2 Декрету № 24-93 встановлено, що не декларується та не оподатковується, зокрема, продаж автотранспортних засобів, які перебувають у приватній власності громадян, якщо вони реалізуються один раз протягом року.
Продаж автотранспортних засобів, які перебувають у приватній власності громадян, якщо вони реалізуються один раз протягом календарного року (з 1 січня по 31 грудня) не підлягає обкладанню податком на промисел. Виручка, одержана від продажу, в такому випадку також не оподатковується прибутковим податком. При укладанні другої, третьої, четвертої угоди купівлі-продажу транспортних засобів їх власники зобов’язані придбати одноразовий патент на промисел у порядку, визначеному Декретом № 24-93.
У разі непред’явлення власниками транспортних засобів одноразового патенту на право продажу транспортного засобу виручка від їх продажу оподатковується прибутковим податком згідно з розділом IV Декрету № 13-92, про що зазначено в Порядку справляння податку на промисел з фізичних осіб, які здійснюють продаж автотранспортних засобів.
Підприємства, установи, організації, які виплачують доходи громадянам не за місцем їх основної роботи, зобов’язані у встановлений законом строк для місячного звітного періоду надіслати до податкового органу за місцем проживання цих громадян відомості за ф. № 2 про виплачені їм суми (протягом двадцяти календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, тобто не пізніше 20 числа наступного місяця) (ст. 12 Декрету № 13-92).

Допомога дітям

Чи звільняється від обкладання прибутковим податком з громадян адресна допомога дітям-сиротам?
(Дитячий фонд України)

Платниками прибуткового податку з громадян є громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства як ті, що мають постійне місце проживання в Україні (проживають в Україні в цілому не менше 183 днів у календарному році), так i ті, що не мають постійного місця проживання в Україні, незалежно від віку (ст. 1 Декрету № 13-92).
На підприємства, установи й організації, в тому числі громадські, Декретом № 13-92 покладено обов’язок своєчасно i в повному обсязі нараховувати, утримувати i перераховувати до бюджету прибутковий податок з доходів, що виплачуються ними громадянам.
Об’єктом оподаткування у громадян, які мають постійне місце проживання в Україні, є сукупний оподатковуваний дохід за календарний рік, одержаний із різних джерел як на території України, так i за її межами.
При визначенні сукупного оподатковуваного доходу у громадян враховуються доходи, одержані ними як в натуральній, так i в грошовій формі (національній або іноземній валюті), крім сум виплат, зазначених у ст. 5 Декрету № 13-92.
До сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються (не підлягають оподаткуванню прибутковим податком) суми допомоги, вартість подарунків (призів), що надаватимуться один раз на календарний рік у межах розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом на працездатну особу (на 2003 рік це — 365 грн.), за рахунок юридичних, фізичних осіб та громадських організацій (пп. «ч» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92).
Підпунктом «i» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92 встановлено порядок надання благодійними організаціями, визначеними у цьому ж підпункті, цільової i нецільової благодійної допомоги громадянам, її розміри, які не включаються до сукупного оподатковуваного доходу громадян, i зокрема дітей.
Не включається до сукупного оподатковуваного доходу вартість путівок на лікування, відпочинок та у дитячі оздоровчі табори, крім туристичних i міжнародних (пп. «н» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92).
Крім того, сукупний оподатковуваний дохід громадян (у т. ч. дітей), які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи i віднесені до I та II категорій, зменшується до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на місяць, а у віднесених до III i IV категорій — до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на місяць (п. 3 ст. 6 Декрету № 13-92).
Органи місцевого самоврядування базового рівня, враховуючи матеріальний стан, мають право додатково зменшувати сукупний оподатковуваний дохід окремих громадян або звільняти їх від сплати податку в календарному році (п. 6 ст. 6 Декрету № 13-92).

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 15 квітень 2003 року