• Підприємницька діяльність


 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Указ Президента України
727/98 — від 03.07.98 р. «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99, надруковано у «Віснику» № 9/2000);
Декрети Кабінету Міністрів УкраїЇни
7-93 — від 21.01.93 р. «Про державне мито» (зі змінами та доповненнями);
13-92 — від 26.12.92 р. «Про прибутковий податок з громадян» (зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 1-2/2002);
24-93 — від 17.03.93 р. «Про податок на промисел» (зі змінами та доповненнями);
Накази
12 — ГДПІ України від 21.04.93 р. «Про затвердження Інструкції про прибутковий податок з громадян», зареєстрований у Мін’юсті України 09.06.93 р. за № 64 (зі змінами та доповненнями, за текстом — Інструкція № 12, надруковано у «Віснику» № 1-2/2002);
73 — ГДПІ України від 22.08.95 р. «Про затвердження Порядку справляння податку на промисел з фізичних осіб», зареєстрований у Мін’юсті України 05.09.95 р. за № 328/864 (за текстом — Порядок № 73);
599 — ДПА України від 29.10.99 р. «Про затвердження Свідоцтва про сплату єдиного податку та Порядку його видачі», зареєстрований у Мін’юсті України 02.11.99 р. за № 752/4045 (зі змінами та доповненнями, за текстом — Порядок № 599, надруковано у «Віснику» № 9/2000).


Відсутність документально підтверджених витрат

Який порядок визначення оподатковуваного доходу фізичної особи, що зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності та є платником єдиного податку, у разі відсутності документально підтверджених витрат? Як ведеться облік таких витрат?
(Донецька обл.)

Суб’єкти підприємницької діяльності — фізичні особи, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, мають можливість застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності при додержанні ними умов, визначених ст. 1 Указу № 727/98, зокрема обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за календарний рік не повинен перевищувати 500 тис. грн.
Ставка єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва — фізичних осіб встановлюється місцевими радами за місцем їх державної реєстрації у фіксованому розмірі залежно від виду діяльності в межах від 20 до 200 грн. на місяць для самостійного здійснення підприємницької діяльності, а з використанням найманої праці, включаючи членів сім’ї, ставка податку збільшується на 50 відсотків за кожну особу). Розмір єдиного податку не залежить від результатів підприємницької діяльності фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності, тобто від розміру чистого доходу.
Порядком № 599, зокрема, встановлено порядок ведення книги обліку доходів i витрат, а також порядок подання звітності до податкового органу фізичними особами — платниками єдиного податку.
Так, для визначення результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного відображення здійснених господарських i фінансових операцій платник єдиного податку веде книгу обліку доходів i витрат згідно з додатком № 10 до Інструкції № 12. При цьому обов’язковому заповненню підлягають лише графи «Період обліку», «Витрати на виробництво продукції», «Сума виручки (доходу)», «Чистий дохід».
У графі «Сума виручки (доходу)» відображається фактично отримана сума виручки. Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг) (ст. 1 Указу № 727/98).
У графі «Витрати на виробництво продукції» відображаються документально підтверджені витрати, безпосередньо пов’язані з одержанням доходу.
Важливою умовою під час ведення платниками єдиного податку книги обліку доходів i витрат є заповнення графи «Сума виручки (доходу)», оскільки розмір виручки (неперевищення за календарний рік 500 тис. грн.) є основною умовою при застосуванні спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.
Крім того, у зв’язку зі змінами, внесеними до Порядку № 599 наказом ДПА України від 28.12.2001 р. № 521, при поданні платником єдиного податку звіту, який подається платником єдиного податку (особисто або надсилається поштою) до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації протягом п’яти днів після закінчення звітного періоду (кварталу), у п. 4 зазначається лише обсяг виручки від реалізації товарів (робіт, послуг) наростаючим підсумком з початку дії Свідоцтва про сплату єдиного податку.
При особистому поданні звіту датою подання вважається дата реєстрації його в органі державної податкової служби, а при надсиланні звіту поштою — дата відправки на штампі відділення зв’язку.
При проведенні працівниками державних податкових органів перевірок (планових та позапланових) платники єдиного податку — фізичні особи повинні надати, зокрема, документ, що засвідчує реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності, тобто свідоцтво про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності, документ, що стверджує сплату податку, Свідоцтво про сплату єдиного податку, книгу обліку доходів i витрат, а також документи (за їх наявності), які підтверджують витрати.

Заробітна плата найманих працівників

Чи зобов’язаний платник єдиного податку утримувати із заробітної плати, що виплачується найманим працівникам, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, збір на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття, а також прибутковий податок з громадян?
(Сумська обл.)

Особи, які перебувають з платником єдиного податку в трудових відносинах, отримують від нього відповідну винагороду за виконану роботу, в тому числі у вигляді заробітної плати, а не дохід від здійснення підприємницької діяльності.
Суб’єкт підприємницької діяльності — фізична особа, який сплачує єдиний податок, звільняється від обов’язку нарахування, відрахування та перерахування до державних цільових фондів зборів, пов’язаних із виплатою заробітної плати працівникам, включаючи членів його сім’ї, які перебувають з ним у трудових відносинах, зокрема від збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, на обов’язкове соціальне страхування.
Статтею 6 Указу № 727/98 визначено, що безпосередньо платник єдиного податку — фізична особа — суб’єкт малого підприємництва звільняється від сплати податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку) з доходів, одержуваних ним від здійснення підприємницької діяльності, що сплачуються єдиним податком, але він не звільняється від обов’язку нарахування, утримання та перерахування до бюджету прибуткового податку з громадян з доходів, що виплачуються ним працівникам, включаючи членів сім’ї, які перебувають з ним у трудових відносинах, та подання відомостей про виплачені їм доходи до органів державної податкової служби за встановленими формами (ф. № 2 та ф. № 8ДР).
Згідно з роз’ясненням Пенсійного фонду України та Державного центру зайнятості України наймані працівники платника єдиного податку не звільняються від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування та збору на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття.
Отже, платник єдиного податку зобов’язаний утримувати із заробітної плати, що виплачується найманим працівникам, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування та збір на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття у розмірах, встановлених чинним законодавством, а також прибутковий податок з громадян.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 15 квітень 2003 року