• Доходи драмтеатру Чорноморського флоту Російської Федерації


Драмтеатр, що має статус юридичної особи, є структурним підрозділом Чорноморського флоту Російської Федерації та здійснює діяльність відповідно до статуту, отримує доходи з таких джерел: цільове фінансування та асигнування з бюджету Російської Федерації, спонсорська та безповоротна фінансова допомога, надходження від здійснення культурних заходів.
(Драматичний театр Чорноморського флоту Російської Федерації, м. Севастополь)

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

ЗАКОНИ УКРАЇНИ
334/94-ВР — від 28.12.94 р. «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р.
283/97-ВР, зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 6/2003);
349-IV — від 24.12.2002 р. «Про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»;
380-IV — від 26.12.2002 р. «Про Державний бюджет України на 2003 рік» (надруковано у «Віснику» № 2/2003 р.);
440-IV — від 16.01.2003 р. «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування»;
550-IV — від 20.02.2003 р. «Про внесення змін до Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»;
2181-III — від 21.12.2000 р. «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (зі змінами та доповненнями, надруковано у додатку до «Вісника» № 18/2003)

НАКАЗИ ДПА УКРАЇНИ
143 — від 29.03.2003 р. «Про затвердження форми декларації з податку на прибуток підприємства та Порядку її складання», зареєстрований в Мін’юсті України 08.04.2003 р. за № 271/7592;
214 — від 08.07.97 р. «Про затвердження форми Декларації про прибуток підприємства та порядку її складання»


1. Які з перерахованих доходів включаються до складу валового доходу театру?
Підприємства, організації та установи Чорноморського флоту Російської Федерації провадять податкові відрахування відповідно до законодавства України (ст. 14 Угоди між Україною i Російською Федерацією про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України).
Відповідно до законодавства України драмтеатр є платником податку на прибуток на загальних підставах як резидент України (ст. 2 Закону № 334/94-ВР).
До складу валового доходу повинні включатися усі доходи, включення яких до складу валового доходу передбачено нормами Закону № 334/94-ВР. Зазначені у запитанні доходи включаються до складу валового доходу драмтеатру на загальних підставах, оскільки невключення їх до складу валового доходу не передбачено нормами Закону № 334/94-ВР.
Слід зазначити, що цільове фінансування та асигнування з бюджету Російської Федерації не є фінансуванням з Держбюджету України.

2. Чи може драмтеатр бути включеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ?
Підпунктом 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР визначено перелік неприбуткових установ i організацій, якими є:
а) органи державної влади України, органи місцевого самоврядування та створені ними установи або організації, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів;
б) благодійні фонди i благодійні організації, створені у порядку, визначеному законом для проведення благодійної діяльності, в тому числі громадські організації, створені з метою провадження екологічної, оздоровчої, аматорської спортивної, культурної, освітньої та наукової діяльності, а також творчі спілки та політичні партії, громадські організації інвалідів та їх місцеві осередки, створені згідно з Законом України «Про об’єднання громадян», науково-дослідні установи та вищі навчальні заклади III — IV рівнів акредитації, внесені до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, заповідники, музеї-заповідники;
в) пенсійні фонди, кредитні спілки, створені у порядку, визначеному законом;
г) інші, ніж визначені у абзаці «б» цього підпункту, юридичні особи, діяльність яких не передбачає одержання прибутку згідно з нормами відповідних законів;
д) спілки, асоціації та інші об’єднання юридичних осіб, створені для представлення інтересів засновників, що утримуються лише за рахунок внесків таких засновників та не проводять господарської діяльності, за винятком отримання пасивних доходів;
е) релігійні організації, зареєстровані у порядку, передбаченому законом;
є) житлово-будівельні кооперативи, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, створені у порядку, визначеному законом.
Відповідно до п. 1.2 Положення про Реєстр неприбуткових організацій та установ, затвердженого наказом ДПА України від 11.07.97 р. № 232, організації та установи, які не підпадають під визначення неприбуткових відповідно до пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР, не повинні проходити реєстрацію згідно із цим Положенням.
Оскільки статус драмтеатру не підпадає під жодну із зазначених у пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР категорію установ i організацій, що можуть бути визнані неприбутковими, то до Реєстру неприбуткових організацій та установ він не може бути включеним.
Проте у разі, якщо драмтеатр приведе свої статутні документи у відповідність до ознак неприбутковості та підпадатиме під визначення неприбуткової установи (організації), то питання про включення його до зазначеного Реєстру може бути розглянуто у порядку, встановленому чинним законодавством України.

3. Чи має право драмтеатр вести бухгалтерський облік відповідно до «Инструкции по бухгалтерскому учету в бюджетных учреждениях», затвердженої Мінфіном Російської Федерації?
Драмтеатр, що є резидентом України, у своїй господарській діяльності повинен керуватись нормами чинного законодавства України, зокрема при веденні бухгалтерського обліку, такими законодавчими та нормативними актами:
Законом України від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»;
наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291 «Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його застосування»;
положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, затвердженими наказами Мінфіну України;
іншими нормативно-правовими актами України з питань ведення бухгалтерського обліку.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 19 травень 2003 року