• Облік виграшів та витрат


Який порядок податкового обліку виграшів та витрат осіб, а також порядок звітності суб’єктів грального бізнесу?

 

Відповідно до пп. 10.2.2 п. 10.2 ст. 10 Закону № 334/94-ВР підприємства i організації всіх форм власності та громадяни — суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють діяльність з надання послуг у сфері грального бізнесу, зобов’язані забезпечити податковий облік виграшів та витрат осіб, а також порядок звітності суб’єктів грального бізнесу у зв’язку з виплатою особі виграшів у казино, бінго, інші ігри у гральних місцях (домах), утримувати i вносити до бюджету 30 відсотків від суми прибутку такої особи.
Наказом № 35 затверджено Порядок податкового обліку виграшів та витрат осіб, а також порядок звітності суб’єктів грального бізнесу (далі — Порядок).
Відповідно до Порядку придбання особами у гральних закладах фішок (жетонів) здійснюється лише через належним чином зареєстрований ЕККА в національній валюті України з виданням чека, який повинен зберігатися до закінчення гри.
У разі пошкодження ЕККА облік руху фішок (жетонів) i готівки та розрахунки з особами повинні здійснюватися через резервний ЕККА. Резервні ЕККА повинні бути належним чином зареєстровані в органах державної податкової служби.
Після закінчення гри в межах робочого дня особа зобов’язана зробити заяву про результати своєї гри шляхом надання оператору каси всіх чеків за придбані фішки (жетони) та залишку невикористаних або виграних фішок (жетонів), що дає право обміну їх на готівку та видачу прибутку.
Оператор-касир зобов’язаний за наданими чеками підрахувати витрати (суму, на яку було придбано жетони) особи, а за фішками (жетонами) — його виграш (суму коштів за пред’явлені фішки).
Якщо виграш особи є меншим від понесених витрат або дорівнює їм, то оператор-касир купує фішки (жетони).
Якщо виграш особи перевищує витрати, оператор-касир з використанням можливостей спеціалізованих РРО, призначених для використання у гральних закладах, установлює цю різницю i повідомляє особу про суму прибутку.
Після утримання податку в розмірі 30 відсотків від цієї суми особі виплачується 70 відсотків від суми прибутку — прибуток, що підлягає виплаті.
У разі відсутності у особи чека на придбання фішок (жетонів) всі надані оператору-касиру фішки (жетони) враховуються як виграш (дохід).
У випадку купівлі залишків фішок (жетонів) оператор видає такий самий касовий чек, як i при придбанні фішок (жетонів). Цей чек відрізнятиметься лише назвою операції «купівля».
Видача гравцю прибутку, що підлягає виплаті, також здійснюється за касовим чеком. При цьому оператором-касиром заповнюється журнал (книга) обліку виграшів та витрат осіб за встановленою формою із зазначенням таких даних:
номер за порядком;
дата i час видачі прибутку, що підлягає виплаті;
номери чеків особи на придбання фішок (жетонів) та їх загальна сума;
кількість фішок (жетонів) за кожним номіналом у національній валюті України та їх загальна сума;
сума виграшу;
сума прибутку, що підлягає оподаткуванню;
утримано з прибутку 30 відсотків (грн.);
прибуток, що підлягає виплаті;
підпис особи;
підпис оператора-касира.
Після запису зазначених відомостей до журналу (книги) обліку виграшів та витрат осіб чек повертається особі.
Журнал (книга) обліку виграшів та витрат осіб має бути належним чином зареєстрований у податковій інспекції.
За вимогою гравця адміністрацією грального закладу повинна видаватися довідка, що підтверджує отриманий ним виграш (дохід) та суму утриманого з нього податку за ставкою 30 відсотків. Довідка видається за наявності паспорта або посвідчення особи.
Виплата виграшів є видом податку на прибуток i не вважається нововведеним податком.

Консультують фахівці департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 22 червень 2003 року