Боротьба з підробками
та незаконним продажем засобів захисту рослин

 
 

У рамках проекту «Безпека врожаю — здоров’я людини», організованого Агрохімічним Комітетом Європейської Бізнес-Асоціації з метою підвищення обізнаності споживачів про небезпеку, пов’язану з використанням фальсифікованих агрохімікатів, у Києві відбувся круглий стіл на тему: «Боротьба з підробками засобів захисту рослин» за участю представників органів державної влади, в тому числі ДПА України, виробників i дистриб’юторів засобів захисту рослин.
Мета проекту: ліквідація фальсифікації, незаконної розфасовки та нелегального імпорту засобів захисту рослин на українському ринку.
Завдання проекту:
підвищення рівня обізнаності споживачів та дистриб’юторів засобів захисту рослин про масштаб проблеми та її небезпечні наслідки;
інформування споживачів про те, як відрізнити фальсифікат від справжнього продукту i де придбати сертифіковані засоби захисту рослин;
активізація боротьби з підробками на законодавчому, виконавчому рівнях.
Які особливості ліцензування діяльності, пов’язаної з використанням пестицидів i агрохімікатів, необхідно знати суб’єктам господарювання i громадянам?
Пунктом 11 ст. 9 Закону № 1775-III визначено, що ліцензуванню підлягає такий вид господарської діяльності, як виробництво пестицидів та агрохімікатів, оптова, роздрібна торгівля пестицидами та агрохімікатами.
Законом № 86/95-ВР врегульовано правові відносини, пов’язані з державною реєстрацією, виробництвом, закупівлею, транспортуванням, зберіганням, реалізацією та безпечним для здоров’я людини i навколишнього природного середовища застосуванням пестицидів i агрохімікатів, визначено права i обов’язки підприємств, установ, організацій та громадян, а також повноваження органів державної виконавчої влади i посадових осіб у цій сфері.
У статті 1 Закону № 86/95-ВР наведено визначення таких термінів:
пестициди — це токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди i завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб;
агрохімікати — це органічні, мінеральні i бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності сільськогосподарських культур i поліпшення якості рослинницької продукції;
захист рослин — це комплекс заходів щодо попередження, зменшення втрат врожаю сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб i бур’янів.
Перелік пестицидів та агрохімікатів, зареєстрованих в Україні відповідно до постанови № 295, визначається офіційним виданням «Перелік пестицидів i агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та щорічними доповненнями до нього про нові зареєстровані препарати, а також заборонені до використання.
Постановою № 1698 органом ліцензування для зазначеного виду господарської діяльності визначено Держкомпромполітики України.
Відповідно до п. 2 Указу № 849/2001 правонаступником Держкомпромполітики України є Міністерство промислової політики України.
Статтею 8 Закону № 1775-III визначено, що суб’єкт господарювання зобов’язаний провадити певний вид господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відповідно до встановлених для цього виду діяльності ліцензійних умов.
Ліцензійні умови встановлюють організаційні, кваліфікаційні та інші вимоги для провадження господарської діяльності з виробництва пестицидів та агрохімікатів, оптової, роздрібної торгівлі пестицидами та агрохімікатами.
Ліцензійні умови поширюються на всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють виробництво пестицидів та агрохімікатів, оптову, роздрібну торгівлю пестицидами та агрохімікатами на території України.
Статтею 2 Ліцензійних умов заборонено провадження господарської діяльності з виробництва препаративних форм пестицидів та агрохімікатів, оптової, роздрібної торгівлі пестицидами та агрохімікатами до їх державної реєстрації.
Крім того, суб’єкту господарювання, що здійснює господарську діяльність з оптової, роздрібної торгівлі пестицидами та агрохімікатами, заборонено приймати для продажу та зберігання пестициди та агрохімікати від суб’єктів господарювання, що не мають ліцензії на їх виробництво та/або торгівлю.
У ст. 3 Ліцензійних умов визначено основні вимоги для провадження господарської діяльності з виробництва пестицидів та агрохімікатів. Для виробництва пестицидів та агрохімікатів суб’єкту господарювання необхідно мати:
нормативні документи стандартизації (ГОСТ, ТУ, ДСТУ) на випуск продукції певної якості;
технологічний регламент, розроблений, погоджений та затверджений відповідно до галузевих положень про технологічні регламенти;
позитивні висновки санітарно-епідеміологічної служби, органів державного пожежного нагляду, спеціально уповноважених органів з питань екології та природних ресурсів на провадження господарської діяльності з виробництва пестицидів i агрохімікатів за місцем їх виготовлення та реалізації;
дозвіл на початок роботи, виданий відповідними органами, згідно з Положенням про видачу Держкомітетом по нагляду за охороною праці власникові підприємства, установи, організації або уповноваженому ним органу дозволу на початок роботи підприємства, установи, організації, затвердженим постановою № 831;
дозвіл на виробництво дослідних партій вітчизняних пестицидів та агрохімікатів відповідно до Порядку проведення державних випробовувань, державної реєстрації та перереєстрації, видання переліків пестицидів i агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, затвердженого постановою № 295;
інструкції, розроблені та затверджені суб’єктом господарювання на основі затвердженого технологічного регламенту.
Відповідно до вимог для провадження господарської діяльності з оптової, роздрібної торгівлі пестицидами та агрохімікатами (ст. 4 Ліцензійних умов) суб’єкту господарювання необхідно мати:
складські приміщення для зберігання пестицидів та агрохімікатів, що відповідають санітарно-гігієнічним вимогам та правилам техніки безпеки i мають санітарні паспорти, засвідчені санітарно-епідеміологічною службою, органами державного пожежного нагляду, спеціально уповноваженими органами з питань екології та природних ресурсів, станцією захисту рослин;
сертифікати якості пестицидів та агрохімікатів;
регламент провадження торгових операцій;
інструкції з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки, затверджені керівником та станцією захисту рослин;
посадові інструкції;
позитивні висновки санітарно-епідеміологічної служби, органів державного пожежного нагляду, спеціально уповноважених органів з питань екології та природних ресурсів щодо відповідності торгових приміщень санітарно-гігієнічним вимогам, правилам техніки безпеки, екологічної безпеки.
Крім того, суб’єкт господарювання відповідно до ст. 10 Закону № 86/95-ВР повинен надати споживачеві на кожну товарну одиницю пестицидів та агрохімікатів рекомендацію щодо її застосування із зазначенням культур та об’єктів, для оброблення яких призначено препарат, способів, норм i кратності використання, термінів вичікування (для пестицидів), заборони та обмеження на застосування, способів i засобів знешкодження пестицидів та агрохімікатів, а також заходів безпеки під час роботи, заходів надання першої медичної допомоги у разі отруєння.
Відповідно до ст. 11 Закону № 86/95-ВР суб’єкт господарювання повинен здійснювати реалізацію населенню пестицидів та агрохімікатів у дрібнофасованому вигляді з обов’язковим наданням інструкції, надрукованої українською мовою, щодо безпечності їх використання.
Статтею 10 Закону № 1775-III визначено перелік документів, що подаються до органу ліцензування для одержання ліцензій.
Суб’єкт господарювання особисто або через уповноважений ним орган чи особу звертається до відповідного органу ліцензування із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії.
У заяві про видачу ліцензії повинні міститися такі дані:
відомості про суб’єкта господарювання — заявника:
найменування, місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний код — для юридичної особи;
прізвище, ім’я, по батькові, паспортні дані (серія, номер паспорта, ким i коли виданий, місце проживання), ідентифікаційний номер фізичної особи — платника податків та інших обов’язкових платежів — для фізичної особи;
вид господарської діяльності зазначається згідно зі ст. 9 цього Закону (повністю або частково), на провадження якого заявник має намір одержати ліцензію.
У разі наявності у заявника філій, інших відокремлених підрозділів, які провадитимуть господарську діяльність на підставі отриманої ліцензії, у заяві зазначається їх місцезнаходження.
До заяви про видачу ліцензії додається копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності або копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал документа.
Для окремих видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, до заяви про видачу ліцензії також додаються документи, перелік яких встановлено Кабінетом Міністрів України за поданням спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування. Так, постановою № 756 визначено, що до заяви про видачу ліцензії на право виробництва пестицидів та агрохімікатів, оптової, роздрібної торгівлі пестицидами та агрохімікатами додатково необхідно надавати такі документи:
засвідчену в установленому порядку копію документа, що підтверджує право власності суб’єкта господарської діяльності або оренди ним виробничих приміщень (для виробництва), складських, торгових приміщень (для оптової, роздрібної торгівлі);
копії позитивних висновків органів, що здійснюють контроль за охороною праці, протипожежною i екологічною безпекою, дотриманням санітарно-гігієнічних норм безпеки виробництва пестицидів та агрохімікатів, оформлені окремими листами цих органів безпосередньо на об’єкти за місцем виробництва (виготовлення та реалізації);
засвідчену в установленому порядку копію технологічного регламенту виробництва пестицидів та агрохімікатів;
перелік пестицидів та агрохімікатів (для виробництва) із зазначенням найменування, ГОСТ або ДСТУ, технічних умов, за якими вони виготовляються;
засвідчену в установленому порядку копію санітарного паспорта на складське (торговельне) приміщення, який містить належним чином оформлені позитивні висновки органів, що здійснюють контроль за протипожежною та екологічною безпекою, дотриманням санітарно-гігієнічних норм торгівлі пестицидами та агрохімікатами, або ці ж висновки, оформлені окремими листами зазначених органів на місце провадження відповідного виду господарської діяльності;
засвідчені в установленому порядку копії допусків (посвідчень) працівників на право роботи з пестицидами та агрохімікатами (для оптової, роздрібної торгівлі);
гарантійний лист щодо утилізації токсичних відходів, які виникають у процесі здійснення оптової та роздрібної торгівлі.
Органу ліцензування заборонено вимагати від суб’єктів господарювання інші документи.

Зростання нелегальної діяльності на ринку i, насамперед, використання продукції, яка не пройшла державного контролю, не лише завдає збитків споживачам, а й становить потенційну небезпеку для населення та навколишнього середовища.

Матеріали підготовлено за сприяння головного державного податкового інспектора відділу моніторингу застосування
нормативно-правових актів управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Департаменту
оподаткування юридичних осіб ДПА України
Наталії ЯРУТИ

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 22 червень 2003 року