• Виконання звернень щодо стягнення адміністративних та інших санкцій



У яких випадках органи державної податкові служби мають право виконувати звернення інших відомств (КРУ, органів у справах захисту прав споживачів та інших) щодо стягнення на користь держави сум застосованих ними адміністративних та інших санкцій?

 


Згідно із Законом № 2181-III орган стягнення — це державний орган, уповноважений здійснювати заходи із забезпечення погашення податкового боргу у межах компетенції, встановленої законами. Органами, уповноваженими здійснювати заходи з погашення податкового боргу, є виключно податкові органи, а також державні виконавці у межах їх компетенції.
Законом № 509-ХІІ визначено функції i повноваження податкових органів, до яких, зокрема, віднесено здійснення контролю за правильністю обчислення, повнотою i своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків i зборів (обов’язкових платежів), а також неподаткових платежів, установлених законодавством. Крім того, органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми недоїмки, пені та штрафних санкцій у порядку, передбаченому законом. Тобто право вжиття заходів щодо погашення узгодженої суми податкового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлені терміни i визнаного сумою податкового боргу, надано виключно податковим органам.
Державна виконавча служба є органом, уповноваженим здійснювати заходи з погашення податкового боргу у примусовому порядку, а саме виконання:
постанов судів у частині майнових стягнень, у справах про адміністративні правопорушення;
не сплачених у строк платіжних вимог, акцептованих платником;
постанов, винесених органами (посадовими особами), уповноваженими законом розглядати справи про адміністративні правопорушення у випадках, передбачених законом;
рішень інших державних або недержавних органів у випадках, передбачених законом.
Функції i повноваження державних виконавців регулюються Законом № 606-ХІV, який визначає умови i порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку протягом 15 днів.
Крім того, постановою № 66 внесено зміни до Інструкції № 135, у якій за текстом слова «або податковими органами», «або податковий орган» «або податковим органом» виключено, а в розділі V абзац другий п. 4 викладено в такій редакції: «Платіжна вимога про примусове списання (стягнення) коштів на підставі виконавчого документа оформляється та подається державним виконавцем».
Отже, виконання звернень інших відомств (КРУ, органів захисту прав споживачів тощо) щодо примусового стягнення у разі невиконання їх у добровільному порядку на користь держави сум адміністративних та інших фінансових санкцій, застосованих цими органами, здійснюється виключно державними виконавцями, оскільки суми таких фінансових санкцій застосовуються на підставі іншого чинного законодавства, ніж Закон № 2181-III.
Тому податкові органи не мають права виконувати звернення інших відомств (КРУ, органів захисту прав споживачів тощо) щодо примусового стягнення на користь держави сум адміністративних та інших фінансових санкцій, застосованих цими органами.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 29 серпень 2003 року