ОПОДАТКУВАННЯ РОБОТИ ПРОГРАМІСТА


Приватний підприємець — платник єдиного податку надає послуги з розробки програмного забезпечення. Чи може він обрати спосіб оподаткування доходів, отриманих від юридичної особи США за послуги з програмування, за єдиним податком? Чине повинен він сплачувати інші податки, наприклад, ПДВ?


Відповідно до п. 1 Указу "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва' від 03.07.1998 р. № 727/98 (у редакції Указу Президента № 746/99 від 28.06.1999 р.) виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Пунктом 2 названого Указу визначено, що для суб'єктів малого ь. підприємництва — фізичних осіб ставка єдиного податку встановлюється місцевими радами за місцем їх державної реєстрації залежно від виду діяльності й не може становити менше 20 та більше 200 і грн. на місяць, тобто розмір єдиного податку за звітний період не залежить від обсягу отриманої за цей період виручки. Пунктом 6 Указу визначено, що суб'єкт малого підприємництва (приватний підприємець), який сплачує єдиний податок, не є платником ПДВ.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА
По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 32 (424)9-15 серпня 2003 р.