Плата за землю


 
 


Заклади освіти

Чи звільнятиметься університет, який згідно з довідкою управління статистики є закладом з підготовки кадрів з вищою освітою з бюджетною формою фінансування та має свідоцтво про внесення до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, від сплати земельного податку?
(Криворізький технічний університет, Дніпропетровська обл.)

Відповідно до ст. 12 Закону № 2535-ХІІ Криворізький технічний університет як заклад, який повністю утримується за рахунок бюджету, звільнятиметься від сплати земельного податку.
У разі якщо він має у підпорядкуванні госпрозрахункові підприємства або надає у тимчасове користування (оренду) окремі будівлі (їх частини), податок за земельні ділянки, зайняті цими госпрозрахунковими підприємствами або будівлями (їх частинами), повинен сплачуватися ним у встановлених розмірах на загальних підставах.

Сплата податку санаторіями

Санаторій згідно з укладеними угодами надає в оренду приміщення суб’єктам підприємницької діяльності, які, в свою чергу, надають послуги, спрямовані на покращання обслуговування та лікування хворих. Чи повинен санаторій сплачувати земельний податок у п’ятикратному розмірі за земельні ділянки, зайняті зазначеними суб’єктами підприємницької діяльності, як за нецільове використання землі. При цьому суб’єкти підприємницької діяльності — орендарі сплачують єдиний податок?
(Санаторій «Кришталевий палац», м. Трускавець, Львівська обл.)

Пунктом 3 ст. 12 Закону № 2535-ХІІ від сплати земельного податку звільняються спеціалізовані санаторії з реабілітації хворих згідно з переліком, затвердженим Міністерством охорони здоров’я України. До зазначеного переліку включено i санаторій «Кришталевий палац».
Водночас абзацом останнім ст. 12 Закону № 2535-ХІІ визначено, що якщо підприємства, установи та організації, які користуються пільгами щодо земельного податку, мають у підпорядкуванні госпрозрахункові підприємства або надають у тимчасове користування (оренду) земельні ділянки, окремі будівлі або їх частини, податок за земельні ділянки, зайняті цими госпрозрахунковими підприємствами або будівлями (їх частинами), переданими у тимчасове користування, сплачується у встановлених розмірах на загальних підставах.
Статтею 7 зазначеного Закону також встановлено, що податок за земельні ділянки на територіях та об’єктах природоохоронного, оздоровчого та рекреаційного призначення, зайняті виробничими, культурно-побутовими, господарськими будівлями i спорудами, що не пов’язані з функціональним призначенням цих об’єктів, справляється у п’ятикратному розмірі відповідного земельного податку, встановленого частинами другою та п’ятою цієї статті. Ця норма застосовується у випадку, якщо грошову оцінку населеного пункту не встановлено.
У разі якщо земельний податок обчислюється залежно від грошової оцінки землі, то при визначенні розміру грошової оцінки враховуються всі особливості використання земельної ділянки. Зокрема, до грошової оцінки земель населених пунктів, яка провадиться згідно з Методикою, затвердженою постановою № 213, застосовується коефіцієнт, що характеризує функціональне використання земельної ділянки.
Згідно з додатком 3 до Інструкції № 377 операції з нерухомістю, здавання під найм та послуги юридичним особам віднесено до видів економічної діяльності на землях, що використовуються в комерційних цілях.
Якщо підприємству за Класифікацію видів економічної діяльності (КВЕД) присвоєно код виду діяльності, визначений у додатку 3 до Інструкції № 377, то до земельних ділянок такого підприємства застосовуватиметься коефіцієнт функціонального використання 2,5 (як для земель комерційного призначення).
Отже, якщо земельний податок обчислюється залежно від грошової оцінки землі, то при її обраховуванні повинна враховуватися зміна функціонального використання земельної ділянки при передачі в оренду будівель, споруд (їх частин) іншим суб’єктам господарювання.

Спеціальні економічні зони

Суб’єкти підприємницької діяльності реалізують інвестиційні проекти в спеціальних економічних зонах «Азов» i «Донецьк». Які земельні ділянки звільняються від сплати земельного податку?

Згідно із частиною 11 ст. 12 Закону № 2535-ХІІ від земельного податку звільнено суб’єктів підприємницької діяльності (інвесторів), які реалізують на територіях спеціальних економічних зон «Азов» i «Донецьк» та на територіях пріоритетного розвитку в Донецькій області інвестиційні проекти, в порядку, встановленому Законом № 356-ХІV.
Щодо питання звільнення від сплати земельного податку всієї земельної ділянки, яка належить зазначеним суб’єктам підприємницької діяльності (інвесторам), чи її частини (під інвестиційними структурними підрозділами), то слід зазначити таке.
Метою прийняття Закону № 356-ХІV є залучення інвестицій у пріоритетні галузі виробництва для створення нових робочих місць та працевлаштування працівників, що звільняються у зв’язку із закриттям, реструктуризацією гірничодобувних та інших підприємств, впровадження нових технологій, модернізація діючих виробництв, розвиток зовнішньоекономічних зв’язків, збільшення поставок на внутрішній ринок високоякісних товарів та послуг, створення сучасної виробничої, транспортної та ринкової інфраструктури, ефективне використання природних ресурсів.
Враховуючи наведене, а також те, що згідно з Земельним кодексом України власники землі та землекористувачі зобов’язані використовувати надані їм земельні ділянки за цільовим призначенням, у даному випадку від сплати земельного податку звільнятимуться суб’єкти підприємницької діяльності (інвестори) за земельні ділянки, розташовані на територіях спеціальних економічних зон «Азов» i «Донецьк», на територіях пріоритетного розвитку в Донецькій області та на яких зазначені суб’єкти (інвестори) реалізують інвестиційні проекти.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року