Консультують фахівці Міністерства праці та соціальної політики України


 
 


Платники єдиного податку

3 якого дня тимчасової непрацездатності надається допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності суб’єктам підприємницької діяльності — фізичним особам, що сплачують єдиний податок, але не використовують працю найманих працівників або використовують, але хворіють самі?

Порядок оплати листка непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, застрахованим особам, у тому числі суб’єктам підприємницької діяльності — фізичним особам, які сплачують єдиний податок, регулюється ст. 2 Закону № 2213-III.
Оскільки частина коштів суб’єктом підприємницької діяльності (за текстом — СПД) — фізичною особою від сплати єдиного податку перераховується органами Державного казначейства України на рахунки Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (за текстом — Фонд), такі особи вважаються застрахованими з дня сплати встановленого розміру єдиного податку, що підтверджується довідкою органу державної податкової служби за місцем реєстрації як платника податку. Статусу страхувальника СПД — фізична особа набуває з дня реєстрації у робочому органі цього Фонду.
Відповідно до частини першої зазначеної статті Закону допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованим особам, у тому числі СПД — фізичним особам, які обрали спрощену систему оподаткування доходів, Фондом починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або встановлення МСЕК інвалідності. З першого дня за рахунок коштів Фонду передбачено оплату тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, тільки застрахованим інвалідам, які працюють на підприємствах та в організаціях товариств УТОГ i УТОС (частина третя ст. 2 зазначеного Закону).
Щодо інших страхових випадків тимчасової непрацездатності (догляд за хворою дитиною, хворим членом сім’ї тощо), оплата листка непрацездатності здійснюється за рахунок коштів Фонду з першого дня непрацездатності.

Термін непрацездатності

Який максимальний термін перебування хворого на листку непрацездатності, хвороба якого не пов’язана з професійним захворюванням i туберкульозом, та який порядок оплати листка непрацездатності?
(м. Київ)

Чинним законодавством не встановлено максимального терміну виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності.
Відповідно до ст. 2 Закону № 2213-III допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності починаючи з шостого дня непрацездатності (застрахованим інвалідам, які працюють на підприємствах та в організаціях товариств УТОГ i УТОС, — починаючи з першого дня непрацездатності) за весь період до відновлення працездатності або встановлення МСЕК інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності у порядку та розмірах, встановлених законодавством.
Датою встановлення інвалідності відповідно до п. 4.3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом № 455, є день надходження до МСЕК документів, на підставі яких ухвалено рішення про встановлення інвалідності. Відповідно до цього пункту листок непрацездатності закривається днем надходження документів хворого на МСЕК, дата встановлення інвалідності обов’язково зазначається у листку непрацездатності.
Якщо за висновком МСЕК немає підстав вважати хворого інвалідом, то у разі визнання його тимчасово непрацездатним листок непрацездатності продовжується у порядку, визначеному цією Інструкцією.
Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачуються за рахунок коштів роботодавця відповідно до постанови № 439, якою затверджено Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації.

Відпустка по догляду за дитиною

Чи має право на відпустку по догляду за онуком до досягнення ним трирічного віку бабуся з виплатою їй за місцем роботи щомісячної допомоги, якщо її донька, яка навчається на денному відділенні вищого навчального закладу, академічну відпустку не брала i продовжує навчання?

Так, має. Відповідно до статей 179, 181 КЗпП України та статей 18, 20 Закону № 504/96-ВР відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може бути використана повністю або частково також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину.
Відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається цим особам за їхньою заявою i оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу. Ця відпустка надається зазначеним особам на підставі довідки з місця роботи (служби, навчання) матері про те, що вона вийшла на роботу (службу, навчання) до закінчення терміну цієї відпустки i виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати).
Таким чином, якщо бабуся за місцем своєї роботи надасть довідку, видану органом праці та соціального захисту населення за місцем проживання доньки, що донька не отримує допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, то за наказом власника або уповноваженого ним органу їй може бути надана відпустка по догляду за онуком.
Згідно зі статтями 42, 44 Закону № 2240-III за період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку застрахованій особі, яка фактично доглядає за дитиною, виплачується допомога за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за основним місцем роботи.
Розмір цієї щомісячної допомоги з 1 січня 2003 р. за рішенням правління Фонду — 80 грн. на кожну дитину до досягнення нею трирічного віку (постанова № 6).

Допомога по вагітності та пологах на другу дитину

Яким чином нараховується добровільно застрахованій у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності особі допомога по вагітності та пологах на другу дитину, якщо в розрахунковому періоді для нарахування допомоги по вагітності та пологах відсутні доходи, оскільки в цей період громадянка доглядала за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку?
(м. Чернігів)

За період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (частина третя ст. 38 Закону № 2240-III).
Оскільки Закон № 504/96-ВР поширюється лише на осіб, які працюють за трудовим договором (контрактом), можна вважати, що ця норма поширюється лише на найманих працівників.
Водночас Закон № 2240-III забезпечує рівні умови надання застрахованим особам усіх видів матеріального забезпечення та соціальних послуг, передбачених цим Законом.
Тому добровільно застрахована особа, яка сплатила страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності i одержала право на допомогу по вагітності та пологах, по догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку, має право на допомогу по вагітності та пологах на другу дитину.
Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є листок непрацездатності, виданий у період догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку й оформлений в установленому порядку.
У разі відсутності доходів у добровільно застрахованої особи в розрахунковому періоді, яким є останні 6 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому видано листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога по вагітності та пологах повинна обчислюватися, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на момент настання страхового випадку (видачі листка непрацездатності).
Оскільки допомога по вагітності та пологах i допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надаються як повна або часткова компенсація втраченого добровільно застрахованою особою доходу за періоди перебування на листку непрацездатності чи догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, цій особі необхідно подати до робочого органу відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності довідку з органів державної податкової служби про відсутність доходів (у тому числі з місця роботи найманих працівників, якщо вони є) за ці періоди.

Обчислення страхового стажу

Чи зараховується до страхового стажу застрахованої особи для оплати листка непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, період здійснення підприємницької діяльності суб’єкта підприємницької діяльності — фізичної особи до набрання чинності Законом № 2240-III?

Листок непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, оплачується застрахованій особі залежно від страхового стажу (крім випадків, передбачених законодавством).
Страховий стаж обчислюється як сума періодів, протягом яких особа підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням (частина перша ст. 7 Закону № 2240-III).
До страхового стажу зараховується загальний трудовий стаж особи до набрання чинності Законом № 2240-III у порядку та на умовах, передбачених законодавством, яке діяло раніше.
Постановою № 1658, яка діяла до набрання чинності Законом № 2240-III, було затверджено Правила обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності.
Згідно з п. 7 цих Правил особам, які були застраховані на умовах добровільного страхування, період сплати ними збору на обов’язкове соціальне страхування (страхових внесків) зараховувався до загального трудового стажу на підставі довідки Фонду соціального страхування про сплату збору на обов’язкове соціальне страхування (страхових внесків).
Суб’єктам підприємницької діяльності — фізичним особам, які обрали спрощену систему оподаткування, до загального трудового стажу для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності зараховувався період сплати ними єдиного податку, фіксованого сільськогосподарського податку, здійснення підприємницької та виробничої діяльності на підставі придбання спеціального торгового патенту (п. 71 вищезазначених Правил).

Відповіді підготовлено за сприяння начальника відділу страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності Міністерства
Ірини ЄРЕМЕНКО

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року