АМОРТИЗАЦІЯ ОРЕНДОВАНОГО МАЙНА


Який порядок визначення та нарахування сум амортизаційних відрахувань основних фондів та нематеріальних активів, шо входять до складу орендованого цілісного майнового комплексу підприємства комунальної форми власності?


Відповідно до п. 1.18 ст. 1 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" (у редакції Закону від 22.05.1997 року № 283/97-ВР зі змінами та доповненнями) 'лізингова (орендна) операція — це господарська операція фізичної чи юридичної особи (орендодавця), що передбачає надання основних фондів або землі у користування іншим фізичним чи юридичним особам (орендарям) за орендну плату та на визначений строк. Операції з лізингу (оренди) цілісних майно^ вих комплексів державних підприємств регулюються відповідним законодавством.

Згідно з п. 4 Методики оцінки вартості майна під час приватизації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів від 12.10.2000 року № 1554, цілісний майновий комплекс — об'єкт, сукупність активів якого забезпечує провадження окремої господарської діяльності на постійній і регулярній основі. Цілісними майновими комплексами можуть бути структурні підрозділи підприємств (цехи, виробництіш, дільниці тощо), які виділяються в установленому порядку в самостійні об'єкти з подальшим складанням розподільного балансу і можуть бути зареєстровані як самостійні підприємства.

Пунктом 3 ст. 23 Закону від 10.04.1992 року № 2269-ХІІ "Про оренду державного та комунального майна" (зі змінами та доповненнями) встановлено, що амортизаційні відрахування на основні фонди і нематеріальні активи у складі орендованих цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів нараховує та залишає у своєму розпорядженні орендар. При цьому амортизаційні відрахування використовуються орендарем на відновлення орендованих основних фондів. Зазначеним пунктом також установлено, що право власності на майно, придбане орендарем за рахунок амортизаційних відрахувань, належить власнику орендованого майна (у даному випадку державі), якщо інше не передбачено договором оренди.

Таким чином, амортизація основних фондів та нематеріальних активів, що входять до складу орендованого цілісного майнового комплексу підприємства комунальної форми власності, є ідентичною амортизації власних основних фондів, і тому суми амортизаційних відрахувань за зазначеними основними фондами та нематеріальними активами повинні визначатися та нараховуватися відповідно до вимог п. 8.3 Закону з наступним їх відображенням у рядку 34 Декларації про прибуток підприємства та додатку до неї.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 35 (427) 30 серпня - 5 вересня 2003 р.