ПІЛЬГИ ДЛЯ КОЛИШНІХ МІЛІЦІОНЕРІВ


Невже пенсіонери міліції, звільнені у запас за вислугою років, які не є ветеранами органів внутрішніх справ, позбавлені права на пільги? Як бути із боргом за комунальні платежі, шо накопичився, у зв'язку із позбавленням цього права?


Закон "Про Державний бюджет України на 2093 рік" від 26.12.2002 № 380-ІУ було опубліковано в Урядовому кур'єрі за 10.01.2003 року. У ньому передбачено, зокрема, (п. 5 ст. 40) субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг ветеранам війни і праці, ветеранам військової служби, ветеранам органів внутрішніх справ, реабілітованим громадянам, які стали інвалідами внаслідок репресій або є пенсіонерами, та субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот; (п. 7 ст. 40) субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг ветеранам війни і праці, військової служби, органів внутрішніх справ з послуг зв'язку та інших передбачених законодавством послуг.

Особи, які визнаються ветеранами військової служби і ветеранами органів внутрішніх справ, перелічені у ст. 5 Закону "Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист" від 24.03.1998 року № 203/98-ВР. Це, зокрема, особи, які бездоганно прослужили в органах внутрішніх справ 25 і більше років у календарному або ЗО та більше років у пільговому обчисленні (з яких не менше 20 років становить вислуга у календарному обчисленні) і звільнені в запас або у відставку відповідно до законодавства України або колишнього Союзу РСР чи держав СНД.

Таким чином, держава за рахунок загальнодержавних видатків фінансує пільги названих категорій громадян.

Однак не всі співробітники органів внутрішніх справ, які скористалися своїм правом виходу на пенсію за вислугу років відповідно до Закону "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" від 09.04.1992 року № 2262-ХІІ, є ветеранами органів внутрішніх спраа А згідно зі ст. 22 Закону "Про міліцію" від 20.12.1990 року № 565-ХІІ за працівниками міліції, звільненими зі служби за віком, хворобою або вислугою років, зберігається право на пільги за цим Законом. Це, зокрема, 50-процентна знижка по оплаті жилої площі, комунальних послуг, а також палива.

Так, у ст. 59 Закону про Держбюджет на 2003 рік передбачено, що витрати на безоплатне або пільгове матеріальне і побутове забезпечення, на яке згідно із законами України мають право окремі категорії працівників (військовослужбовців) бюджетних установ (військових формувань), здійснюються за рахунок і в межах бюджетних асигнувань на утримання цих бюджетних установ (військових формувань). До таких витрат Законом віднесено, серед іншого, знижки плати за користування житлом (квартирної плати), паливом, телефоном та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична та теплова енергія).

Враховуючи викладене, фінансування пільг на оплату комунальних послуг для осіб, які не є ветеранами органів внутрішніх справ, повинно здійснюватися за рахунок та у межах бюджетних асигнувань на утримання органів МВС. Сказане стосується як співробітників органів внутрішніх справ, які ще перебувають на службі, так і інших пільговиків за Законом "Про міліцію", тобто працівників міліції, звільнених зі служби за віком, хворобою або вислугою років. Списання коштів за відповідним рішенням бюджетної установи на користь працівників бюджетної установи, які мають право на безоплатне або пільгове матеріальне і побутове забезпечення, здійснюється Державним казначейством України з єдиного казначейського рахунку за рахунок і в межах бюджетних асигнувань, встановлених на утримання цієї бюджетної установи.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 36 (428) 6-12 вересня 2003 р.