• Страхові премії


Чи утримуються 15 відсотків від суми виплат страховиком-резидентом перестрахувальних премій на користь перестраховика-нерезидента відповідно до п. 9 «Перехідних положень» Закону № 349-IV?

 


Згідно з п. 9 «Перехідних положень» Закону № 349-IV норми, встановлені абзацами першим, другим та третім п. 13.6 ст. 13 Закону № 334/94-ВР (у редакції цього Закону), застосовуються після затвердження та офіційного опублікування Кабінетом Міністрів України вимог до рейтингів фінансової надійності (стійкості) страховиків та перестраховиків-нерезидентів.
Таким чином, оскільки на сьогодні проект постанови Кабінету Міністрів України «Про вимоги до рейтингів фінансової надійності (стійкості) страховиків та перестраховиків-нерезидентів» доопрацьовується, то п. 13.6 в частині страхової діяльності не застосовується.
Водночас з метою оподаткування доходів, отриманих нерезидентами із джерел їх походження з України, у вигляді внесків та премій на страхування або перестрахування ризиків в Україні та за її межами застосовується абзац «й» п. 13.1 та відповідно п. 13.2 ст. 13 Закону № 334/94-ВР.
Порядок подання звітності платником податку про виплачені доходи нерезидентам, у тому числі у вигляді страхових внесків на страхування та перестрахування ризиків, передбачено наказом № 147.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 35 вересень 2003 року