• Продукцію відвантажено під час зміни ставки акцизного збору


У серпні поточного року зменшено ставку акцизного збору на плодово-ягідні вина до 1,2 грн. за 1 л. За якою ставкою має бути сплачено акцизний збір, якщо ці вина були відвантажені вже після зменшення акцизної ставки на них, а кошти від покупця надійшли лише частково в умовах дії підвищеної ставки акцизного збору на вина у розмірі 2,6 грн. за 1 л?

 


Відповідно до Закону № 1068-IV з 9 серпня 2003 р. до 1 січня 2004 р. ставку акцизного збору на плодово-ягідні вина встановлено у розмірі 1,2 грн. за 1 л (код УКТ ЗЕД 2206). З 1 липня 2003 р. на ці вина було встановлено ставку акцизного збору у розмірі 2,6 грн. за 1 л.
Згідно ст. 4 Декрету № 18-92 (норми Декрету застосовуються до спирту, пива, транспортних засобів та нафтопродуктів) та ст. 2 Указу № 453/98 (норми ст. 2 Указу застосовуються до алкогольних напоїв та тютюнових виробів) датою виникнення податкового зобов’язання зі сплати акцизного збору є подія, яка настала раніше: або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника акцизного збору, або дата відвантаження (передачі) товарів. Таким чином, якщо дата виникнення податкового зобов’язання визначається за першою з подій ще до зміни акцизної ставки на певний товар, то у подальших операціях з цим товаром в частині нарахування податкових зобов’язань з акцизного збору застосовуються правила, що діяли до набрання чинності Законом № 1068-IV, яким змінено ставку акцизного збору на такий товар. Це є загальним методологічним положенням для визначення дати виникнення податкових зобов’язань зі сплати акцизного збору у разі зміни ставок акцизного збору. Дата виникнення податкового зобов’язання зі сплати акцизного збору на товар визначається за тією подією, що сталася раніше незалежно від розміру надходження коштів за товар чи обсягу відвантаження товару покупцеві.

Консультують фахівці Департаменту громадських зв’язків та масово-роз’яснювальної роботи ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 35 вересень 2003 року