• Збір за видачу дозволу на розміщення об’єкта торгівлі


Приватне підприємство відкрило у жовтні 2000 р. магазин. Збір за видачу дозволу на розміщення об’єкта торгівлі згідно з рішенням сільської ради сплачено. Чи повинно підприємство цей збір сплачувати щороку?
(ПП «Трикутник», м. Острог, Рівненська обл.)

 

Органи місцевого самоврядування на виконання ст. 17 Декрету № 56-93 мають право запроваджувати на своїй території збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі.
Чинним законодавством не передбачено терміну дії дозволу на розміщення об’єктів торгівлі, а тому органи місцевого самоврядування відповідно до ст. 18 Декрету № 56-93 самостійно встановлюють i визначають порядок сплати місцевих податків i зборів відповідно до переліку i в межах установлених граничних розмірів ставок шляхом затвердження положення про зазначений збір, у якому встановлено термін дії дозволу. При цьому в більшості регіонів України він установлюється в межах одного року.
При прийнятті рішень органи місцевого самоврядування керуються насамперед тим, що видання безстрокових дозволів на розміщення об’єктів торгівлі недоцільне з точки зору перспектив розвитку населених пунктів. Під час ремонту i реконструкції будівель, споруд, комунікацій може виникнути потреба в ліквідації будь-якого об’єкта торгівлі, тимчасовому або постійному перенесенні його в інше місце. В таких випадках, за наявності у суб’єкта підприємництва безстрокового дозволу на розміщення об’єкта торгівлі, орган, який видав такий дозвіл, може мати численні проблеми правового характеру, тобто видача безстрокового дозволу призводить до юридичного конфлікту, оскільки такий дозвіл накладає заборону на будь-які інші дії (перебудова, благоустрій території, заміна плану території тощо) на території, виділеної для торгівлі.
Таким чином, якщо органом місцевого самоврядування відповідно до ст. 18 Декрету суб’єкта підприємницької діяльності не звільнено від сплати збору за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі, він повинен отримувати відповідний дозвіл та сплачувати цей збір у порядку, визначеному радою.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 35 вересень 2003 року