• Новостворені селянські (фермерські) господарства


Законом України від 20.12.91 р. № 2009-ХІІ «Про селянське (фермерське) господарство» було визначено, що новостворені селянські (фермерські) господарства звільняються від плати за землю протягом трьох років з моменту передачі їм земельної ділянки у власність або надання у користування. Які ще пільги щодо сплати земельного податку передбачено для селянських (фермерських) господарств?
(Селянське (фермерське) господарство «Віра», Житомирська обл.)

 

Ставки, механізм справляння податків i зборів (обов’язкових платежів) i пільги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів про оподаткування (ст. 1 Закону № 1251-ХІІ).
Основним документом, що регулює земельні відносини в Україні є Земельний кодекс, а справляння плати за землю здійснюється відповідно до Закону № 2535-ХІІ, ст. 4 якого визначено, що порядок обчислення i сплати земельного податку не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законодавчими актами, крім цього Закону.
Враховуючи те, що селянським (фермерським) господарствам пільгу щодо сплати земельного податку відповідно до ст. 12 Закону № 2535-ХІІ надано лише за земельні ділянки державних, колективних i фермерських господарств, які зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодоношення, а також гібридними насадженнями, генофондовими колекціями та розсадниками багаторічних плодових насаджень, зазначені господарства за всі інші земельні ділянки повинні сплачувати земельний податок у встановлених розмірах на загальних підставах.
Водночас відповідним радам надано право встановлювати пільги щодо справляння земельного податку селянським (фермерським) господарствам: часткове звільнення на певний строк, зменшення суми земельного податку лише за рахунок коштів, що зараховуються до місцевих бюджетів (ст.12 Закону № 2535-ХІІ).
Іншого порядку пільгового оподаткування земельних ділянок селянським (фермерським) господарствам діючим законодавством не встановлено, а несплата зазначеного податку платниками тягне за собою відповідальність, передбачену чинним законодавством.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 35 вересень 2003 року