• Страхові внески з відпускних


Працівникові надано щорічну відпустку з 25 червня по 23 липня 2003 р. У червні нараховано 70 грн. 40 коп. заробітної плати за відпрацьовані в цьому місяці дні i 161 грн. відпускних, з яких на п’ять днів червня припадає
28 грн. 75 коп., а на 23 дні липня — 132 грн. 25 коп. Як правильно нарахувати та утримати страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та збір до Пенсійного фонду за червень i липень?

 


Відповідно до законів № 2240-III, № 1533-III та № 2213-III базою для нарахування страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для роботодавців є фактичні витрати на оплату праці найманих працівників, які підлягають обкладенню прибутковим податком з громадян; для фізичних осіб, які працюють на умовах трудового договору (наймані працівники), — суми оплати праці, які підлягають обкладенню прибутковим податком з громадян.
Відповідно до Закону № 400/97-ВР базою для нарахування роботодавцями збору до Пенсійного фонду є фактичні витрати на оплату праці найманих працівників, які включають витрати на виплату основної й додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній форми, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону № 108/95-ВР (крім сум виплат, що не враховуються при визначенні бази нарахування страхових внесків відповідно до п. 2 ст. 5 Декрету № 13-92), а також винагороди, що виплачуються громадянам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру.
Об’єктом для сплати найманими працівниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування визначено сукупний оподатковуваний дохід, обчислений відповідно до законодавства України.
Згідно з пп. 1.4 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом № 323, суми коштів, нараховані для оплати щорічної (основної та додаткової) відпустки, включаються до фонду оплати праці звітного місяця лише в сумі, що припадає на дні відпустки в звітному місяці. Суми, що припадають на дні відпустки в наступному місяці, включаються до фонду оплати праці наступного місяця.
Відповідно до Декрету № 13-92 за час відпустки підлягають оподаткуванню, а тому є об’єктом для нарахування збору до Пенсійного фонду (32%), нарахування та утримання страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (2,9% та 0,5%), Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (2,1% та 0,5%). Нараховувати збір на обов’язкове державне пенсійне страхування та страхові внески на суми оплати відпустки необхідно окремо за кожний місяць, тобто залежно від того, за який період ці суми включено до фонду оплати праці. При цьому потрібно враховувати обмеження максимальною величиною фактичних витрат на оплату праці найманих працівників (граничну суму заробітної плати), з яких справляються страхові внески (збір), відповідно до постанови № 225 (з 01.06.2003 р. — у розмірі 2660 грн. на місяць у розрахунку на кожну фізичну особу платника внесків (збору)).
Таким чином, у наведеному в запитанні прикладі у червні нарахування (утримання) страхових внесків до фондів соціального страхування та нарахування збору до Пенсійного фонду необхідно здійснювати з суми оплати праці цього місяця, а саме — з 99 грн. 15 коп. (70 грн. 40 коп. +
+ 28 грн. 75 коп.).
Сума, нарахована за дні відпустки липня
(132 грн. 25 коп.), має бути включена в базу для нарахування страхових внесків (збору) та утримання страхових внесків до фондів соціального страхування за липень, оскільки ця сума включається до фонду оплати праці цього місяця.
При утриманні збору до Пенсійного фонду з сум оплати відпусток, якщо одна частина відпустки припадає на звітний місяць, а друга — на наступний за звітним місяць, збір обчислюється окремо за кожний місяць аналогічно утриманню прибуткового податку з громадян.
Порядок утримання прибуткового податку з доходів працівника, який йде у відпустку, викладено в пп. 9.4 п. 9 Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом № 12.
Відповідно до цього порядку:
окремо утримується податок із заробітку за минулий місяць, якщо до часу, коли працівник йде у відпустку, цей податок ще не було утримано;
окремо утримується податок із заробітку, що припадає на дні відпустки, i заробітку за дні, відпрацьовані в поточному місяці, якщо працівник перебуватиме у відпустці до кінця місяця;
із заробітку за дні відпустки, що припадають на неповний наступний місяць, у разі надання відпустки податок не утримується. Податок із цих сум утримується після повернення з відпустки разом із заробітком за весь цей місяць на загальних підставах.
У наведеному в запитанні прикладі відсутні дані за червень про виплати, які є об’єктом для утримання збору на обов’язкове державне пенсійне страхування i водночас не включаються до об’єкта нарахування (утримання) страхових внесків до фондів соціального страхування (наприклад, оплата листка непрацездатності).
Таким чином, об’єкт для утримання збору до Пенсійного фонду за червень співпадає з об’єктом для нарахування (утримання) страхових внесків до фондів соціального страхування, яким є сума 99 грн. 15 коп. Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування за липень має бути утримано під час виплати заробітної плати за липень у серпні.

Консультують фахівці Міністерства праці та соціальної політики України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 35 вересень 2003 року