• Платник фіксованого сільськогосподарського податку


Чи повинен платник фіксованого сільськогосподарського податку подавати до податкового органу Розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів?

 


Відповідно до ст. 6 Закону № 1963-ХІІ у порядку i терміни, визначені податковими органами, юридичні особи подають за місцем свого знаходження та за місцем постійного базування транспортних засобів до податкових органів на основі бухгалтерського звіту (балансу) розрахунки суми зазначеного податку за формою, затвердженою ДПА України.
Пункт 2 Порядку заповнення i подання Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів, затвердженого наказом № 373, передбачає, що Розрахунок податку складається на підставі бухгалтерських звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів станом на 1 січня поточного року i подається платником податку до органів державної податкової служби за місцезнаходженням та місцем постійного базування транспортних засобів у терміни, визначені пп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону № 2181-III для річного звітного періоду, — протягом 60 календарних днів після останнього календарного дня звітного (податкового) року. За придбані протягом року транспортні засоби Розрахунок подається до органу державної податкової служби у 10-денний термін після їх реєстрації у відповідних органах.
Закон № 320-ХІV встановлює, що фіксований сільськогосподарський податок сплачується в рахунок ряду податків та платежів, i зокрема податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів, та зупиняє дію Закону № 1963-XII для сільськогосподарських товаровиробників — платників фіксованого сільськогосподарського податку.
За таких умов платники фіксованого сільськогосподарського податку не зобов’язані подавати до податкових органів Розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів.

Консультують фахівці департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 вересень 2003 року