• Грошова оцінка сільськогосподарських угідь


Суму фіксованого сільськогосподарського податку визначають, виходячи з площі сільськогосподарських угідь та їх грошової оцінки, проведеної станом на 01.07.95 р. за Методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України (постанова № 213). Чи потрібно індексувати зазначену грошову оцінку?
(Сільськогосподарська фірма «NIMFA», Полтавська обл.)

 


Грошова оцінка земельної ділянки проводиться Держкомітетом України по земельних ресурсах за Методикою № 213, яка застосовується для економічного регулювання земельних відносин при укладанні цивільно-правових угод, передбачених законодавством України.
Грошова оцінка земельної ділянки щороку станом на 1 січня уточнюється на коефіцієнт індексації, порядок її проведення затверджується Кабінетом Міністрів України (статті 23, 24 Закону № 2535-ХІІ та постанова № 783).
Отже, для платників земельного податку, яким грошову оцінку земельних ділянок встановлено, розмір земельного податку, що визначається Законом № 2535-ХІІ, щороку змінюється на підставі індексації грошової оцінки.
Проте для платників фіксованого сільськогосподарського податку п. 4 ст. 9 Закону № 320-ХІV призупинено дію Закону № 2535-ХІІ. Тому для розрахунку фіксованого сільськогосподарського податку грошова оцінка сільськогосподарських угідь, проведена станом на 01.07.95 р., не індексується відповідно до ст. 3 Закону № 320-ХІV.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 вересень 2003 року