Оперативний огляд


 

ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ
Указом від 01.10. 2003 р. № 1132/2003 скасував постанову Кабінету Міністрів України від 17.09.2003 р. № 1473, якою було затверджено Інвестиційну програму виробництва вантажних автомобілів i автобусів відкритим акціонерним товариством «Луцький автомобільний завод». Згідно з цією програмою відкритому акціонерному товариству «Луцький автомобільний завод» після внесення до його статутного фонду відповідних інвестицій, передбачених Законом України «Про стимулювання виробництва автомобілів в Україні», надавалися пільги, а саме: звільнення від справляння ввізного мита та оподаткування податком на додану вартість операцій із ввезення (пересилання) на митну територію України товарів (включаючи машинокомплекти); оподаткування за нульовою ставкою операцій з продажу автомобілів, автобусів i комплектуючих виробів; звільнення від земельного податку; запровадження особливого порядку оподаткування прибутку.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ
Законом від 11.09.2003 р. № 1158-IV «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань професійно-технічної освіти» внесла зміни до п. «б» ст. 4 «Пільги щодо податку» Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів», виклавши їх у такій редакції:
«Від сплати податку звільняються:
«б) навчальні заклади державної та комунальної форм власності, які фінансуються з відповідних бюджетів, стосовно транспортних засобів, за умови використання їх відповідно до статутної діяльності».
Абзац четвертий пп. 7.11.2 п. 7.11 ст. 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (щодо звільнення від оподаткування доходів неприбуткових організацій, визначених в абзаці «а» пп. 7.11.1) доповнено словами «у тому числі доходів державних професійно-технічних навчальних закладів, отриманих від виготовлення та реалізації товарів (виконання робіт, надання послуг), пов’язаних з їх основною, статутною діяльністю».
Зміни набирають чинності з 1 січня 2004 р.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
постановою від 02.10.2003 р. № 1543 вніс зміни до Положення про Державну службу лікарських засобів i виробів медичного призначення, за якою закріплено, зокрема:
управління та державний контроль за якістю, безпекою та реалізацією лікарських засобів, у тому числі діючих речовин (субстанцій), допоміжних речовин, лікарської рослинної сировини, лікувальної косметики, імунобіологічних препаратів, біоматеріалів, медичної техніки та інших виробів медичного призначення (далі — продукція), а також за створенням i виробництвом продукції. Служба вживає заходів відповідно до законодавства з метою забезпечення доступності населення до продукції, стимулювання розвитку її виробництва в Україні;
ліцензування виробництва, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин i прекурсорів, а також державний контроль за додержанням умов виробництва продукції, вирішення питання її державної реєстрації.

постановою від 02.10.2003 р. № 1548 вніс зміни до переліку органів ліцензування та переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, згідно з якими за Укравтотрансом закріплено ліцензування послуг з перевезення пасажирів i вантажів автомобільним транспортом загального користування (крім надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі), послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі.

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
наказом від 24.09.2003 р. № 549, зареєстрованим у Мін’юсті України 03.10.2003 р. за № 892/8213, внесло зміни до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 23 «Розкриття інформації щодо пов’язаних сторін», затвердженого наказом Мінфіну України від 18.06.2001 р. № 303 i зареєстрованого в Мін’юсті України 23.06.2001 р. за № 539/5730. Так, абзац другий пп. 3.2 п. 3 доповнено другим реченням такого змісту: «Відносини між пов’язаними сторонами — це, зокрема, відносини: материнського (холдингового) i його дочірніх підприємств; спільного підприємства i контрольних учасників спільної діяльності; підприємства-інвестора i його асоційованих підприємств; підприємства i фізичних осіб, які здійснюють контроль або мають суттєвий вплив на це підприємство, а також відносини цього підприємства з близькими членами родини кожної такої фізичної особи; підприємства i його керівника та інших осіб, які належать до провідного управлінського персоналу підприємства, а також близьких членів родини таких осіб».

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ
наказом від 29.09.2003 р. № 263, зареєстрованим у Мін’юсті України 02.10.2003 р. за № 887/8208, затвердило Порядок реєстрації (обліку) зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з нафтою та нафтопродуктами.
Порядок визначає єдиний механізм реєстрації (обліку) зовнішньоекономічних договорів (контрактів) та видачі карток реєстрації-обліку зовнішньоекономічних договорів (контрактів) на здійснення експортних операцій з нафтою та нафтопродуктами (далі — картки реєстрації-обліку).
Картки реєстрації-обліку видаються згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2003 р. № 1457 «Про затвердження Порядку реєстрації зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з нафтою та нафтопродуктами» та цим Порядком.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 жовтень 2003 року