ПРИБУТКОВИЙ ПОДАТОК З ГРОМАДЯН


Пільга вдові учасника війни

Чи існують пільги щодо прибуткового податку з громадян для осіб, які підпадають під дію Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», зокрема для вдови учасника війни, інваліда II групи загального захворювання, оскільки Декретом про прибутковий податок з громадян не передбачені пільги щодо зменшення сукупного оподатковуваного доходу вдови учасника війни? На підставі яких документів, з якого часу надаються зазначені пільги та чи може бути зроблений перерахунок раніше нарахованого (утриманого) прибуткового податку, якщо заявниця подала документи лише в серпні 2003 р., а працює на підприємстві з 2001 р.?
(Київська обл.)

 


Порядок оподаткування доходів громадян та надання їм пільг щодо прибуткового податку регулюється Декретом № 13-92, а механізм застосування його положень визначено Інструкцією № 12.
Відповідно до ст. 2 Декрету № 13-92 об’єктом оподаткування у громадян, які мають постійне місце проживання в Україні, є сукупний оподатковуваний дохід за календарний рік (що складається з місячних сукупних оподатковуваних доходів), одержаний з різних джерел як на території України, так i за її межами.
Пільги щодо прибуткового податку з громадян визначено у ст. 5 Декрету № 13-92 у вигляді сум виплат, що не включаються до сукупного оподатковуваного доходу громадян, та у ст. 6 — шляхом зменшення на відповідну кількість неоподатковуваних мінімумів сукупного оподатковуваного доходу громадян.
Що стосується ветеранів війни (учасників бойових дій, інвалідів війни, учасників війни) та осіб, на яких поширюється чинність Закону № 3551-ХІІ, визначених у ст. 10 цього Закону, вони користуються пільгою щодо прибуткового податку у вигляді зменшення їхнього сукупного оподатковуваного доходу до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на місяць (зараз це 255 грн. на місяць, або 3060 грн. на рік (ст. 23 Закону № 3898-ХІІ та постанова № 146/96-ВР)). Підставою для надання пільг таким громадянам є відповідний документ (посвідчення), що дає право на користування встановленими законодавством пільгами.
Зокрема, підставою для надання пільги щодо сплати прибуткового податку особам, зазначеним у ст. 10 Закону № 3551-ХІІ, є посвідчення члена сім’ї загиблого, пред’явник якого має право на пільги, встановлені законодавством України для сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.
Згідно зі ст. 19 Декрету № 13-92 (пп. «в» п. 1) громадяни зобов’язані пред’являти підприємствам, установам, організаціям i фізичним особам — суб’єктам підприємницької діяльності, які виплачують доходи, а також податковим органам документи, що підтверджують право на одержання пільг.
Протягом календарного року пільга громадянам надається на доходи, отримані ними за місцем основної роботи, а якщо доходи одержувалися не за місцем основної роботи — по закінченні календарного року органами державної податкової служби, після подання громадянами декларації про доходи. При виникненні права на пільги протягом року вони надаються з місяця, в якому було подано документи, що є підставою для одержання пільг. У разі несвоєчасного подання документів з поважних причин пільга надається з місяця виникнення такого права за рішенням власника чи уповноваженого ним органу або керівника податкової інспекції, але не раніше початку календарного року. За наявності у громадянина права на пільги з кількох підстав йому надається одна з них за його вибором. Цей порядок зберігається при проведенні остаточного розрахунку прибуткового податку за відповідний період календарного року.
Отже, якщо зазначена у запитанні громадянка (вдова померлого учасника війни, визнаного за життя інвалідом загального захворювання, яка не одружилася вдруге) належить до осіб, визначених у п. 2 ст. 10 Закону № 3551-XII, та має, як видно із запитання, відповідне посвідчення, на неї поширюється пільга щодо сплати прибуткового податку у вигляді зменшення її сукупного оподатковуваного доходу до 15 неоподатковуваних мінімумів на місяць. Неоподатковуваний мінімум доходів громадян встановлено Указом № 519/94 у розмірі 17 грн. на місяць.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 жовтень 2003 року