ДОГОВІР ПРО СПІЛЬНУ ДІЯЛЬНІСТЬ


Згідно з договором про спільну діяльність (далі — СА) платник податку — учасник спільної діяльності (далі — учасник) як внесок передає відповідно до цього договору майно (готову продукцію, основні фонди, товари). Чи виникають при цьому валові витрати у СА та валові доходи в учасника?


Згідно з п. 7.7 ст. 7 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" від 28.12.1994 року № 334/94-ВР спільна діяльність з метою оподаткування відноситься до діяльності особливого виду. Крім того, це питання також регламентується Порядком ведення податкового обліку та складання податкової звітності результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 11.07.1997 року № 234 та Порядком складання декларації про прибуток підприємства, затвердженим наказом ДПА України від 08.07.1997 року № 214.

Щодо внесків у спільну діяльність, то такі операції відносяться до операцій з борговими вимогами і зобов'язаннями, які регулюються пунктом 7.9 ст. 7 Закону. Згідно з пп. 7.9.1 п. 7.9 ст. 7 Закону не включаються до складу валового доходу і не підлягають оподаткуванню кошти або майно, залучені платником податку у зв'язку з набуттям майна на підставі договору лізингу (оренди), концесії, комісії, консигнації, довірчого управління, схову (відповідального зберігання), а також згідно з іншими цивільно-правовими договорами, що не передбачають передачі права власності на таке майно.

Аналогічна ситуація і з валовими витратами: згідно з абзацом четвертим пп. 7.9.2 п. 7.9 ст. 7 Закону не включаються до валових витрат кошти або майно у зв'язку з наданням платником податку майна на підставі договорів лізингу (оренди), концесії, комісії, консигнації, довірчого управління, схову (відповідального зберігання) або згідно з іншими цивільно-правовими договорами, що не передбачають передачі права власності на таке майно іншій особі.

Враховуючи, що договір про спільну діяльність не передбачає переходу права власності на вищезазначене майно, то в податковому обліку як платника податку — учасника спільної діяльності, так і платника податку — спільної діяльності (договору), передача майна, що вноситься в спільну діяльність, не відображається в податковому обліку.

Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 45 (437) від 8-14 листопада 2003 року