• Транспортний засіб здано в суборенду


Фізична особа здає в оренду транспортний засіб приватному підприємцю, який у свою чергу здає цей самий транспортний засіб в суборенду юридичній особі. Хто в такому випадку повинен сплачувати податок з власників транспортних засобів?

 

Відповідно до ст. 1 Закону № 1963-ХІІ платниками податку є підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, які відповідно до ст. 2 цього Закону є об’єктами оподаткування.
Постановою № 1306 визначено, що власником транспортного засобу є фізична або юридична особа, яка володіє майновими правами на транспортний засіб та має на це відповідні документи.
Таким чином, платником податку з власників транспортних засобів є власник транспортного засобу, який має відповідні документи на таке право.
У наведеному випадку платником податку є фізична особа, яка здала в оренду транспортний засіб, оскільки ні підприємець, ні юридична особа не є власниками транспортного засобу, а лише користуються ним.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України