• Представництво — платник податку


Представництва є відокремленими структурними підрозділами закритого акціонерного товариства, не мають статусу юридичної особи, діяльність здійснюють відповідно до Положення про Представництво. Фінансування представництв здійснюється згідно з кошторисом, затвердженим ЗАТ, за рахунок відрахувань територіальних підпорядкованих представництвам дочірніх підприємств ЗАТ, що мають статус юридичної особи. Представництва створені з метою реалізації повноважень акціонерного товариства i здійснюють управління та контроль за діяльністю дочірніх підприємств, а також забезпечують координацію діяльності дочірніх підприємств з органами виконавчої влади. Представництва є неприбутковими, створені не з метою отримання прибутку. Чи може Представництво при веденні обліку з податку на прибуток користуватись нормами п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР?
(ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», м. Київ)

 

Пунктом 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР встановлено окремий порядок оподаткування неприбуткових установ i організацій, перелік яких визначено пп. 7.11.1 зазначеного пункту.
Підпунктом 7.11.10 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР встановлено, що з метою оподаткування центральний податковий орган веде реєстр всіх неприбуткових організацій, які звільняються від оподаткування згідно з положеннями цієї статті. Державна реєстрація неприбуткових організацій здійснюється у порядку, передбаченому відповідним законодавством.
З присвоєнням ознаки неприбутковості відповідно до Порядку № 355 включення установи (організації) до Реєстру неприбуткових організацій та установ здійснюється у порядку, встановленому Положенням № 232.
Норми п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР поширюються лише на ті установи (організації), які внесено до Реєстру неприбуткових організацій та установ. Представництво як таке, що не внесено до цього Реєстру, при обчисленні податку на прибуток повинно керуватися загальними нормами Закону № 334/94-ВР, а не окремими, установленими вищезазначеним пунктом.
Чи є зазначена діяльність Представництва господарською з метою оподаткування податком на прибуток та в якому обсязі Представництву слід включати витрати на здійснення діяльності до складу валових витрат, а доходи — до валового доходу? Яка з подій при формуванні валового доходу Представництва вважається першою — отримання грошових коштів на поточний рахунок від дочірніх підприємств чи затвердження кошторису?
Представництво є платником податку на прибуток на загальних підставах.
Оскільки Положенням про Представництво визначено мету та виключний перелік напрямів його діяльності, то витрати на здійснення такої діяльності до складу валових витрат йому слід включати у повному обсязі у порядку, встановленому нормами Закону № 334/94-ВР. Не належать до складу валових витрат будь-які витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов’язковість ведення i зберігання яких передбачено правилами ведення податкового обліку (пп. 5.3.9 п. 5.3 ст. 5 Закону № 334/94-ВР).
Валовий дохід Представництво формує також у загальному порядку відповідно до норм Закону № 334/94-ВР. При цьому кошторис, згідно з яким здійснюється фінансування Представництва, не впливає на порядок формування ні валового доходу, ні валових витрат, оскільки це не передбачено нормами Закону № 334/94-ВР. Отже, дата збільшення валових витрат та дата збільшення валового доходу визначаються в загальному порядку, встановленому відповідно пунктами 11.2 та 11.3 ст. 11 Закону № 334/94-ВР.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 / 2003