• Касовий апарат для АЗС


На АЗС застосовується касовий апарат Samsung ER 350F-UA, придбаний та зареєстрований у 2000 р. Чи необхідно замінити цей апарат апаратом, який на сьогодні передбачено Державним реєстром розрахункових операцій зі сферою застосування АЗС?

 

Відповідно до п. 3 ст. 3 Закону № 265/95-ВР суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані застосовувати РРО, включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, з додержанням встановленого порядку їх застосування.
Згідно з п. 4.2 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом № 614, РРО може застосовуватися тільки в тій господарській одиниці, назву та адресу якої зазначено в реєстраційному посвідченні, та у сфері застосування, визначеній Державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій.
На сьогодні в Державному реєстрі реєстраторів розрахункових операцій, затвердженому протокольним рішенням № 15, зазначено електронний контрольно-касовий апарат Samsung ER 350F-UA зі сферою застосування «торгівля; громадське харчування; сфера послуг».
Отже, зазначений апарат не можна застосовувати на АЗС.
Для використання на АЗС необхідно придбати касовий апарат, зазначений у Державному реєстрі реєстраторів розрахункових операцій в розділі «Реєстратори розрахункових операцій, які дозволено до первинної реєстрації» в підрозділі «Спеціалізовані електронні контрольно-касові апарати для автозаправних станцій (АЗС)». Такі РРО відповідають Технічним вимогам до спеціалізованих електронних контрольно-касових апаратів для автозаправних станцій, затвердженим протокольним рішенням № 13.
Терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням РРО при здійсненні роздрібної торгівлі нафтопродуктами (крім роздрібної торгівлі через контейнерні автозаправні станції) визначено постановою № 121.

Консультують фахівці Департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 / 2003