• Внесок до статутного фонду


Житлово-комунальне підприємство — юридична особа — платник єдиного податку отримало кошти до статутного фонду в обмін на корпоративні права. Чи включаються такі кошти до бази оподаткування єдиним податком?
(Т. Халло, Полтавська обл.)

 

Згідно з п. 2 Порядку № 554 юридична особа, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, у графі 6 «Загальна сума виручки та позареалізаційних доходів» Книги відображає всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручку від іншої реалізації.
Пунктом 5 Порядку № 554 визначено, що до позареалізаційних доходів та виручки від іншої реалізації відносяться суми, фактично отримані суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу від інших операцій (фінансовий результат від продажу цінних паперів, малоцінних швидкозношуваних предметів, матеріалів, палива; орендна плата, проценти, грошові кошти, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги; кредиторська заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності, а також дивіденди, якщо вони не були оподатковані у джерела виплати відповідно до Закону № 334/94-ВР).
Оскільки грошові кошти, перераховані засновником до статутного фонду платника єдиного податку, є джерелом формування майна суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи в обмін на корпоративні права, то вони не вважаються виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і не включаються до бази оподаткування єдиним податком.

Консультують фахівці Департаменту юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003