• Реєстрація гаражних кооперативів


Чи повинні платники податків реєструвати гаражні кооперативи, автогаражні товариства, товариства співвласників гаражів, кооперативні та колективні (громадські) автостоянки тощо?

 

Усі названі юридичні особи — це добровільні об’єднання громадян, які створюються з метою спільного спорудження та/або експлуатації гаражів i стоянок для утримання, зберігання та забезпечення необхідних умов для охорони i належного обслуговування транспортних засобів. Створюються вони відповідно до законів № 1087-IV та № 2460-ХІІ, реєструються в органах державної влади i мають статус юридичної особи. Статут приймається на загальних зборах громадян, які мають транспортні засоби i бажають за свої кошти здійснити будівництво стоянки (гаражу).
Такі юридичні особи створюються з метою задоволення власних потреб членів кооперативу, i основна їх діяльність не передбачає отримання прибутку. При цьому, не маючи на меті одержання прибутку, вони можуть членам кооперативу надавати послуги, які є об’єктами оподаткування податком на прибуток чи податком на додану вартість.
Добровільні об’єднання громадян мають надані їм в оренду або придбані у власність земельні ділянки, які є об’єктами оподаткування. Гаражні кооперативи (стоянки) та товариства зобов’язані утримувати та перераховувати до бюджету прибутковий податок з громадян, які працюють у них за трудовим чи цивільно-правовим договором (голова правління, бухгалтер, охоронці, електрик, прибиральник тощо).
Отже, згідно зі ст. 1 Закону № 2181-III гаражні кооперативи (стоянки) та товариства як юридичні особи є платниками податків, на яких покладено обов’язок утримувати та/або сплачувати податки i збори (обов’язкові платежі). У зв’язку з цим після державної реєстрації вони повинні стати на облік в органах державної податкової служби за своїм місцезнаходженням відповідно до Інструкції № 80.

Консультують фахівці Департаменту автоматизації процесів оподаткування ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003