• Недоотримання валютної виручки


Чи нараховується пеня за порушення термінів розрахунків у зовнішньоекономічній сфері у разі недоотримання валютної виручки за експорт продукції, зменшеної на суму уцінки експортованого товару?

 

Порядок розрахунків резидентами України в іноземній валюті при здійсненні експортно-імпортних операцій та відповідальність за недотримання термінів розрахунків регулюються Законом № 185/94-ВР.
Статтею 1 Закону № 185/94-ВР передбачено, що виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їхні валютні рахунки в уповноважених банках у терміни виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 90 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності — з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності.
Згідно зі ст. 4 Закону № 185/94-ВР порушення резидентами термінів, передбачених статтями 1 i 2 цього Закону, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка від суми неодержаної виручки (митної вартості недопоставленої продукції) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості.
Пунктом 2.3 Інструкції про порядок здійснення контролю i отримання ліцензій за експортними, імпортними та лізинговими операціями, затвердженої постановою № 136, також передбачено зняття банком експортної операції резидента з контролю після зарахування виручки за цією операцією (або її частини — у разі здійснення обов’язкового продажу) на поточний рахунок останнього.
При цьому слід зазначити, що розмір виручки резидента в іноземній валюті визначається виходячи з умов договору та відображеної вартості експортованих товарів, робіт (послуг) у первинних документах, які засвідчують фактичне виконання зовнішньоекономічної операції. Тобто надходження в установлений термін валютної виручки не в повному обсязі, передбаченому контрактом, а зменшеному на суму уцінки продукції, не звільняє резидента України від відповідальності, передбаченої ст. 4 Закону № 185/94-ВР.
Враховуючи викладене, виручка українського підприємства за експортовану ним продукцію підлягає зарахуванню на його рахунок в уповноваженому банку у строки виплати заборгованості, зазначеної в контракті, але не пізніше 90 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, або з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг.

Консультують фахівці Департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003