• Сплата збору релігійними організаціями


ЗБІР ЗА СПЕЦІАЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ЛІСОВИХ РЕСУРСІВ

Релігійна організація, розташована на території монастиря у лісовій зоні, здійснює рубки лісу для опалення житла та готування їжі. Чи потрібно сплачувати збір за спеціальне використання лісових ресурсів?
(Релігійна громада «Порятунок», м. Гайсин, Вінницька обл.)

 

Спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду є платними (п. 1.5 Інструкції № 91/241/129/236/565).
Платниками збору за спеціальне використання лісових ресурсів i користування земельними ділянками лісового фонду є юридичні та фізичні особи, яким надано в постійне або тимчасове користування земельні ділянки лісового фонду.
Тимчасовими користувачами земельних ділянок лісового фонду є підприємства, установи, організації, об’єднання громадян, релігійні організації, іноземні юридичні особи та громадяни, яким за погодженням з постійними лісокористувачами надано земельні ділянки лісового фонду для спеціального використання лісових ресурсів, потреб мисливського господарства, культурно-оздоровчих i туристичних цілей.
Спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду здійснюються на наданій земельній ділянці лісового фонду за спеціальним дозволом — лісорубним квитком (ордером) або лісовим квитком, який видається суб’єкту господарювання.
Таким чином, якщо зазначена релігійна організація отримала (на підставі лісорубного квитка або лісового квитка) земельну ділянку лісового фонду для спеціального використання лісових ресурсів, то вона є платником збору за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003