• Пенсія державного службовця

З редакційної пошти
 
 

З 1996 р. отримую пенсію, призначену згідно із Законом України «Про державну службу». Чи буде здійснено її перерахунок у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу»?
(Н. Нарізняк, Донецька обл.)

4 лютого 2003 р. набрав чинності Закон № 432-IV, яким прийнято нову редакцію ст. 37. Крім того, ст. 371 встановлено порядок та умови перерахунку пенсій державним службовцям.
Постановою № 1207 з 1 вересня поточного року посадові оклади керівних працівників, спеціалістів i службовців апарату органів виконавчої влади, прокуратури, судів та інших органів, схеми посадових окладів яких затверджено постановою № 2288, підвищено на 32%.
Статтею 371 Закону № 3723-XII передбачено, що у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій. При цьому перерахунок пенсії здійснюється виходячи із сум заробітної плати, на які нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування працюючого державного службовця відповідного рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії.
Відповідно до п. 4 постанови № 581 заробітна плата для перерахунку пенсії пенсіонерам, яким пенсію призначено з дня набрання чинності Законом № 3723-XII, визначається таким чином:
1. Пенсіонерам, які на момент перерахунку пенсії продовжують працювати, — на підставі довідки про заробітну плату, одержану на момент перерахунку, тобто на 01.09.2003 р.
У довідці про заробітну плату зазначаються:
посадовий оклад з урахуванням його підвищення на 32% на 1 вересня 2003 р.;
доплата за ранг у розмірах, визначених постановою № 2288;
надбавка за вислугу років;
надбавки, передбачені постановами Кабінету Міністрів України, указами Президента України;
премія в розмірі, який буде визначено для виплати за вересень 2003 р.
2. Іншим пенсіонерам — на підставі документів, поданих на час перерахунку, виходячи із сум заробітної плати, яку одержує працюючий державний службовець на відповідній посаді, з якої призначено (перераховано) пенсію на момент виникнення права на перерахунок. При цьому в довідці про заробітну плату зазначаються:
посадовий оклад за відповідною посадою на момент призначення (перерахунку) пенсії з урахуванням його підвищення на 32% з 1 вересня 2003 р.;
доплата за ранг у розмірах, визначених постановою № 2288 на момент призначення (перерахунку) пенсії;
надбавки за знання та використання в роботі іноземної мови, за почесне звання «заслужений», за роботу з таємними документами залежно від ступеня таємності інформації, доплата за науковий ступінь кандидата або доктора наук враховуються в розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України на момент виникнення права на перерахунок (вересень 2003 р), якщо вони були фактично встановлені особі на дату призначення (перерахунку) пенсії;
премія та інші надбавки враховуються в середніх розмірах стосовно визначених законодавством таких виплат у відповідному державному органі, з якого особа вийшла на пенсію на момент виникнення права на перерахунок (вересень 2003 р.), якщо вони були їй фактично встановлені на дату призначення (перерахунку) пенсії.
Приклад. На момент призначення пенсії згідно із Законом України «Про державну службу» в січні 2001 р. особа отримувала надбавку в розмірі 50%, передбачену постановою № 2288, та премію у розмірі 30%. Державну службу припинено на момент призначення пенсії.
При видачі довідки про зарплату для здійснення перерахунку пенсії з 1 вересня 2003 р. буде враховано премію в середніх розмірах, що складеться при виплаті її працюючим державним службовцям відповідного органу у вересні 2003 р. (25, 30, 35, 40% i т. д.). Аналогічно врахуються й надбавки, які було встановлено при призначенні (перерахунку) пенсії.
Перерахунок пенсії здійснюється з 1 вересня 2003 р. на підставі поданої заяви та довідок, що будуть видані державними органами за останнім місцем роботи.
При цьому у разі ліквідації державного органу довідку про заробітну плату видає його правонаступник, а в разі його відсутності та відсутності посад довідка видається у порядку, встановленому Мінпраці та соціальної політики України за погодженням з Головним управлінням Державної служби.
При здійсненні перерахунків пенсій з 1 вересня 2003 р. до уваги береться заробіток, що не перевищує сум заробітної плати, на які нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, що встановлено на момент перерахунку пенсій, — 2660 грн.


Я пропрацювала на державній службі понад 20 років i була звільнена з посади держслужбовця 29.06.93 р. Чи маю я право на призначення пенсії відповідно до нової редакції Закону, що набрала чинності 4 лютого 2003 р.?
(Л. Козлан, м. Донецьк)

На жаль, Ви не маєте права на призначення пенсії за нормами Закону № 3723-XII, оскільки не працювали в період дії цього Закону, який набрав чинності 01.01.94 р.

Мого батька було репресовано у 1937 р., а в 1961 р. — посмертно реабілітовано. Чи маю я право на підвищення пенсії за посмертно реабілітованого батька?
(Л. Козлан, м. Донецьк)

Пунктом «г» ст. 77 Закону № 1788-XII передбачено підвищення призначених пенсій громадянам, які необгрунтовано зазнали політичних репресій i згодом були реабілітовані, — на 50%, а членам їх сімей, яких було примусово переселено, що повинно бути підтверджено відповідними документами, — на 25% мінімальної пенсії за віком. Це означає, що зазначене підвищення пенсії здійснюється в тих випадках, коли громадянин необгрунтовано зазнав політичних репресій i згодом був реабілітований, а його сім’ю у зв’язку з цим було примусово переселено.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003