• Експортна операція, яку підтверджено документально в наступному звітному періоді


Акцизний збір

Виробник нафтопродуктів на підставі зовнішньоекономічного контракту здійснює експорт підакцизних нафтопродуктів. Яким чином відображається в податковій звітності експортна операція у разі відсутності у звітному періоді підтверджувальних документів про її здійснення або документального підтвердження в наступних періодах?

 

Акцизний збір не справляється при реалізації підприємствами виробниками підакцизних товарів на експорт за іноземну валюту за умови документального підтвердження здійснення експортної операції, а саме:
довідкою установи банку про надходження коштів у іноземній валюті на розрахунковий рахунок платника;
оригіналом п’ятого аркуша («примірник для декларанта») вантажної митної декларації форми МД-2 (МД-3), що є її складовою частиною, виданого митним органом під час здійснення митного оформлення експорту підакцизної продукції, на якому зазначеним митним органом за зверненням платника податку вчиняється напис про фактичне вивезення експортованої підакцизної продукції за межі митної території України, який засвідчується підписом відповідальної посадової особи i гербовою печаткою митного органу. Такий напис вчиняється митним органом, що здійснював митне оформлення експорту підакцизної продукції, лише після одержання від митного органу, розташованого на митному кордоні України, через який здійснювалося вивезення підакцизної продукції, офіційного повідомлення про фактичне вивезення цієї продукції за межі митної території України у повному обсязі (ст. 5 Декрету № 18-92 та п. 7 Положення № 111).
У разі відсутності одного з підтвердних документів при здійсненні експортних операцій у звітному періоді такі обороти підлягають оподаткуванню на загальних підставах. При підтвердженні здійснення експортних операцій у наступних звітних періодах у розрахунку акцизного збору має бути проведено коригування.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2003