• Суми виплат державним службовцям при виході на пенсію


Чи необхідно нараховувати та утримувати збір на обов’язкове державне пенсійне страхування
у розмірі 32% та 1 — 5% із сум десяти посадових окладів, що виплачуються державним службовцям при виході на пенсію?

 

Згідно із Законом № 400/97-ВР для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 ст. 1 цього Закону, об’єктом оподаткування є фактичні витрати на оплату праці працівників, які включають витрати на виплату основної
i додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону № 108/95-ВР (крім сум виплат, що не враховуються при визначенні бази нарахування страхових внесків відповідно до п. 2 ст. 5 Декрету № 13-92), а також винагороди, що виплачуються громадянам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру.
Пунктом 2 ст. 5 Декрету № 13-92 визначено, що при визначенні бази нарахування страхових внесків, податків i зборів, які нараховуються у фонд оплати праці відповідно до законів України, не враховуються суми виплат, що не включаються до складу сукупного оподатковуваного доходу громадян відповідно до підпунктів «а» — «о», «с» — «х» п. 1 ст. 5 цього Декрету.
Для фізичних осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту), та фізичних осіб, які виконують роботи (послуги) згідно з цивільно-правовими договорами, об’єктом оподаткування збором є сукупний оподатковуваний дохід, обчислений відповідно до Декрету № 13-92.
Декретом № 13-92 визначено, що не включаються до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, та не враховуються при визначенні бази нарахування страхових внесків лише суми виплат, зазначені у п. 1 ст. 5 цього Декрету.
Звільнення від обкладання прибутковим податком з громадян суми грошової допомоги, що виплачується відповідно до частини п’ятої ст. 37 Закону № 3723-XII, передбачено постановою № 336, на підставі якої було внесено відповідні зміни до Інструкції № 12 (а саме доповнено п. 5.27), яка є підзаконним актом, що регулює питання обчислення прибуткового податку з громадян.
При цьому повідомляємо, що суми десяти посадових окладів оподатковуються збором на обов’язкове державне пенсійне страхування з урахуванням максимальної величини фактичних витрат суб’єктів господарювання на оплату праці найманих працівників, суми оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу, який встановлюється постановами Кабінету Міністрів України
i переглядається у міру зростання середнього рівня заробітної плати (доходів) працівників, зайнятих
у галузях економіки. На сьогодні ця величина становить 2660 грн.
Отже, враховуючи наведене, на суми грошової допомоги, яка виплачується державним службовцям при виході на пенсію, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 32% нараховується та у розмірі 1 — 5% утримується на загальних підставах, оскільки зазначені виплати не виключено
з сукупного оподатковуваного доходу відповідно до ст. 5 Декрету № 13-92.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2003