ПЕРЕХІД НА ЗАГАЛЬНУ СИСТЕМУ ОПОДАТКУВАННЯ


Підприємство згідно з договором у 2000 році отримало суму авансу за товар, коли працювало ще за спрощеною системою оподаткування, а сам товар було відвантажено в першому кварталі 2001 р. (після переходу підприємства на загальну систему оподаткування).

Який порядок визначення валових доходів та об'єкта оподаткування податку на прибуток при переході зі спрощеної системи оподаткування на загальну?


Об'єктом оподаткування для суб'єктів підприємницької діяльності — юридичних осіб, які сплачують єдиний податок, вважається сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Статтею 4 Указу Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (в редакції Указу від 28.06.1999 р. № 746/99) передбачено, що суб'єкт малого підприємництва може повернутися до раніше встановленої системи оподаткування з початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу).

Згідно з пп. 4.1.1 п. 4.1 ст. 4 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (у редакції Закону України від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР зі змінами та доповненнями) валовий дохід включає загальні доходи від продажу товарів (робіт, послуг).

При цьому пп. 11.3.1 п. 11.3 ст. 11 зазначеного Закону встановлено, що датою збільшення валового доходу вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок і платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), що підлягають продажу, у разі продажу товарів (робіт, послуг) за готівку — дата її| оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку; або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата фактичного надання результатів робіт (послуг) платником податку.

Враховуючи те, що підприємство повернулося до загальної системи оподаткування, потрібно врахувати у складі валового доходу, який виникає після такого переходу в першому кварталі 2001 р., також і аванс, отриманий у 2000 р.

Якщо ж витрати на придбання товарів за таким договором було понесено в 2000 р., а сам товар відвантажено в першому кварталі 2001 р. (після переходу на загальну систему оподаткування), то такі витрати відображаються у рядку 13 декларації про прибуток підприємства як убуток запасів, тобто без відображення їх вартості у рядку 12.

У разі, якщо витрати було понесено після переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну, то їх відображення в податковому обліку здійснюється за загальними правилами.

Відповідно до ст. 10 Інструкції Міністерства фінансів України про особливості застосування Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 р. № 8-93 "Про стягнення не внесених у строк податків і неподаткових платежів" (чинного на той час) платник податку повинен подати заяву до органу державної податкової служби про зменшення єдиного податку на суму податку, нарахованого на отриманий аванс у 2000 р., та збільшення на суму авансу доходу в першому кварталі 2001 р.

Враховуючи те, що .згідно з п. 3.1 ст. З вищезазначеного Закону об'єктом оподаткування є прибуток, а не дохід, витрати, понесені платником податку у зв'язку з виготовленням (придбанням) такого товару (робіт, послуг), за умови їх документального підтвердження, повинні включатися до складу його валових витрат у тому податковому періоді, на який припадає надходження коштів від покупця (замовника) в оплату такого товару (робіт, послуг).

Таким чином, при переході на загальну систему оподаткування підприємство повинно врахувати в першому кварталі 2001 р. у валовому доході суму отриманої кінцевої оплати за договором та аванс, отриманий у 2000 р., а до валових витрат включити витрати, безпосередньо пов'язані з таким доходом.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЕВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 51 (443) від 20- 26 грудня 2003 року;