• Витрати на будівництво


Підприємство будує виробничий цех для випуску нової продукції на фундаменті колишнього складу. Всі документи на будівництво оформлено як реконструкцію. Чи відносяться витрати на будівництво до витрат на реконструкцію згідно з п. 8.7 ст. 8 Закону № 334/94-ВР?
(ТОВ «Аверс-Копір», м. Київ)

 

Відповідно до листа Державного комітету України з будівництва та архітектури від 30.04.2003 р. № 7/7-401 «Щодо віднесення ремонтно-будівельних робіт до капітального та поточного ремонтів» капітальний ремонт будівлі — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає заміну, відновлювання та модернізацію конструкцій i обладнання будівель у зв’язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також покращання планування будівлі i благоустрою території без зміни будівельних габаритів об’єкта. Капітальний ремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частин (за умови їх автономності).
Поточний ремонт — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій i інженерного обладнання. Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що відносяться до капітального ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі). Поточний ремонт повинен провадитися з періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію будівлі або об’єкта з моменту завершення його будівництва (капітального ремонту) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт (реконструкцію).
Крім того, листом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 13.01.98 р. № 7/11 «Про визначення понять поточного i капітального ремонтів житлових i громадських будівель» було визначено Перелік основних ремонтно-будівельних робіт капітального i поточного ремонту житлових i громадських будівель.
Отже, незалежно від того, як оформлено документи на будівництво, якщо воно не підпадає під визначення капітального ремонту, реконструкції, а за складом проведених робіт є саме будівництвом, то в податковому обліку витрати на будівництво повинні бути відповідно відображені як витрати на будівництво. Витрати на будівництво будівлі для використання у власній господарській діяльності відображаються в обліку з податку на прибуток як витрати на виготовлення, придбання основних фондів та підлягають амортизації без віднесення до складу валових витрат згідно з п. 8.7 ст. 8 Закону № 334/94-ВР.
Щодо правильності прийнятого рішення та оформлення документів на будівництво підприємство може звернутися за висновком до Державного комітету України з будівництва та архітектури.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 4 / 2004